Tratament cu ultrasunete împotriva cancerului

0

Cancerul ar putea fi tratat, pe viitor, în mod neinvaziv, cu ajutorul ultrasunetelor. Tehnologia cu Ultrasunete Focalizate de Intensitate Înaltă (HIFU), la dezvoltarea căreia contribuie compania de produse electronice Philips, direcţionează energia sunetelor în interiorul ţesutului afectat; fasciculele de ultrasunete au capacitatea de a arde celulelor canceroase, atingând temperaturi de peste 65 grade celsius, fără a afecta ţesuturile învecinate, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Cercetările realizate de Philips Research se concentrează, în prezent, asupra potențialului tehnologiei de a spori efectul chimioterapiei. Aceasta este un tratament injectabil şi conţine lipozomi cu înveliş termosensibil, stabil în condiţiile unei temperaturi normale a sângelui de 37 grade Celsius. Învelişul lipozomilor din tratamentul chimioterapeutic  rămâne intact atunci când este pompat în vasele de sânge, protejând astfel organismul de efectele toxice ale tratamentului. Localizând tumorile, tratamentul poate fi absorbit mai repede de către celulele canceroase, atunci când lipozomii sunt încălziţi cu tehnica HIFU la o temperatură de 42 grade Celsius. În practică medicală, temperatura optimă creşte semnificativ efectul tratamentului asupra ţesuturilor afectate, în timp ce restul organismului este protejat de efectele secundare ale tratamentului.

Tehnologia este utilizată în spitale din străinătate pentru tratarea fibroamelor uterine datorită recuperării rapide şi a duratei mici de spitalizare, dar şi pentru că riscul de apariție a complicaţiilor este mai mic decât în operaţia chirurgicală de scoatere a fibromului. De asemenea, UE a reglementat  folosirea HIFU pentru tratamentul paliativ al durerilor cauzate de metastazele osoase.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.