Tratament gratuit pentru scleroză multiplă, câștigat în instanță

0

Un pacient cu scleroză multiplă a dat în judecată Statul pentru a beneficia de tratamentul medical de care are nevoie și a câștigat prin ordonanță președințială. Autoritățile din sănătate nu au respectat termenul de 90 de zile prevăzut pentru a finaliza evaluare medicamentului în vederea includerii pe lista de compensate.  Cererea de evaluare a medicamentului a fost depusă la ANMDM (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale) la data de 23.07.2018 și trebuia soluționată până cel târziu pe 23.10.2018, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

„Cel mai probabil va exista un recurs din partea Statului Român dar acesta nu va afecta sentința pronunțată pe cererea de ordonanță președințială deoarece, potrivit legii, aceasta are caracter executoriu imediat, astfel că pacientul va beneficia de tratament în perioada imediat următoare. Un potențial recurs va fi judecat de instanța supremă în 2-3 ani. Din experiența proceselor similare câștigate în anii anteriori, casa de asigurări a pus efectiv in executare hotărârea in aproximativ o săptămână. Noi am formulat cererea de executare vineri 18 ianuarie”, a explicat avocatul Dan Cimpoeru. Pacientul a ales să își păstreze anonimatul.

Situația nu este singulară, atrage atenția Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România (APCR), care spune că la ANMDM sunt înregistrate câteva zeci de dosare de evaluare a unor medicamente inovative pentru tratatarea unor boli grave (cancer renal, cancer urotelial, cancer pulmonar, colită ulcerativă, limfom Hodgkin) care au termenul depășit și nici nu se poate estima când anume vor fi finalizate.

Mai mult, sunt medicamente noi deja evaluate, cu recomandarea de includere necondiționată (pentru artrită reumatoidă, limfom Hodgkin, artrită psoriazică, boală Crohn, colită ulcerativă, diabet zaharat), dar care nu au fost incluse încă pe lista de compensate, aprobată prin HG nr. 720/2008.

În perioada 2014-2015, cu sprijinul Alianței Pacienților Cronici din România, 165 de pacienți diagnosticați cu cancer (melanom malign, adenocarcinom de prostată, neoplasm mamar, neoplasm pulmonar, adenocarcinom gastric, neoplasm ovarian, sarcom de țesuturi moi) și alte boli cronice (scleroză multiplă, artrită idiopatică juvenilă) au dat în judecată Statul român. În 17 cazuri, Curtea de Apel București a obligat autoritățile responsabile să asigure pacienților reclamanți tratament gratuit cu medicamente inovative.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.