Tratament nou pentru ateroscleroză și pacieții cu risc cardiovascular crescut

0

România, alături de Germania, Suedia, Marea Britanie şi Olanda, devine a cincea ţară în care este disponibilă o nouă opţiune de tratament pentru  afecțiunile cardiovasculare, care a dovedit, în urma studiilor, că reduce cu 24% riscul evenimentelor cardiovasculare majore, fără a crește semnificativ riscul sângerărilor.

Lansarea în țara noastră vine după ce Agentia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat tratamentul cu xarelto® (rivaroxaban) în doză de 2,5 mg de două ori pe zi în combinație cu aspirina (acid acetilsalicilic) 75–100 mg o dată pe zi pentru prevenția evenimentelor aterotrombotice la pacienții adulți cu boală arterială coronariană sau cu boală arterială periferică simptomatică cu risc înalt de evenimente ischemice.

Medicamentul, produs de compania Bayer, este unicul anticoagulant oral (NOAC) din grupul de non-antagoniști ai vitaminei K care în combinație cu aspirina (acidul acetilsalicilic) este indicată pentru prevenția evenimentelor aterotrombotice la pacienții cu boală arterială coronariană (boala cardiacă ischemică) sau cu boală arterială periferică simptomatică cu risc înalt de evenimente ischemice.

Aprobarea se bazează pe rezultatele studiului clinic COMPASS, care a înrolat peste 17.000 de pacienți din întreaga lume, oprit după doi ani, mai devreme cu un an faţă de perioada stabilită initial, ca urmare a rezultatelor foarte bune obţinute în evaluarea eficacităţii tratamentului. Studiul a demonstrat că rivaroxaban în doză de 2,5 mg de două ori pe zi în combinație cu aspirina 100 mg o dată pe zi a redus riscul evenimentelor cardiovasculare majore – deces de cauză cardiovasculară, infarct miocardic, acident vascular cerebral – cu 24% comparativ cu aspirina 100 mg o dată pe zi la pacienții cu boală aterosclerotica stabilă. Tratamentul reduce cu 23% mortalitatea la pacienţii cu boală coronariană ischemică cronică şi factori de risc și reduce cu 70% riscul de amputații majore la pacienţii cu boală arterială periferică.

“Studiul COMPASS reprezintă un pas enorm în cardiologia modernă. Pentru prima dată un tratament nou demonstrează o eficacitate superioară faţă de “bătrâna” aspirină în boala aterosclerotică stabilă, cu reducerea evenimentelor cardiovasculare majore şi creşterea supravieţurii pacienţilor”, a declarat Prof. Dragoş Vinereanu, Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

România a fost una din țările în care s-a desfășurat studiul COMPASS, având 423 de pacienţi înrolați în studiu, din 19 centre din România. Coordonator naţional a fost Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie şi Membru în Steering Committee studiul COMPASS.

“Misiunea Bayer este ca, prin produsele inovatoare pe care le dezvoltă, să contribuie la elaborarea unor soluții eficiente în fața provocărilor majore contemporane privind sănătatea oamenilor. Având în vedere că afecțiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în Europa, tratarea acestora se află în topul priorităților noastre, iar lansarea de astăzi a Xarelto 2.5 mg, doză vasculară, reprezintă un pas major în direcția creșterii calității vieții și a speranței de viață a pacienților”, a declarat Cătălin Radu, Country Commercial Lead, Bayer România.

Rivaroxaban este anticoagulantul oral (NOAC) din grupul de non-antagoniști ai vitaminei K cu cel mai amplu program de cercetare şi dezvoltare, care cuprinde peste 275.000 de pacienţi în studii clinice şi care are cele mai extinse indicații în lume. Rivaroxaban este aprobat pentru tratamentul mai multor afecțiuni venoase și arteriale tromboembolice (VAT) decât orice alt anticoagulant oral:

-Prevenția evenimentelor aterotrombotice la pacienți adulți cu boala arterială coronariană (BAC) sau cu boala arterială periferică (BAP) simptomatică cu risc înalt de evenimente ischemice.

– Prevenția accidentului vascular cerebral și a embolismului sistemic la pacienții adulți cu fibrilație atrială (FA) non-valvulară și unul sau mai mulți factori de risc

– Tratamentul embolismului pulmonar (EP) la adulți

– Tratamentul trombozei venoase profunde (TVP) la adulți

– Prevenția EP și TVP recurente la adulți

– Prevenția tromboembolismului venos (TEV) la pacienți adulți, care au fost supuşi unei intervenţii chirurgicale electivă de protezare de șold

– Prevenția TEV la pacienți adulți, care au fost supuşi intervenţiei chirurgicale electivă de protizare de genunchi

– Prevenția evenimentelor aterotrombotice după sindromul coronarian acut la pacienți adulți cu niveluri crescute ale biomarkerilor cardiaci în combinație cu acid acetilsalicilic (ASA) sau cu ASA și clopidogrel sau ticlopidina.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.