Tratament pentru tumorile hepatice inoperabile

0

Tumorile hepatice inoperabile pot fi tratate prin chemoembolizarea cu microsfere absorbabile, procedură care poate fi realizată în cadrul Spitalului Sanador, devenit recent centru de excelență în domeniu, în Europa Centrală și de Sud-Est, al doilea din Europa, după cel din Universitatea Heidelberg, Germania. CeloNova BioSciences USA, compania producătoare de microsfere absorbabile TANDEM a certificat faptul că în Spitalul Sanador, acest tip de intervenții se efectuează la standarde internaționale.

Centrul de Excelență va fi coordonat de către Conf. Univ. Dr. Bogdan Popa, medic primar Radiologie Intervențională, specializat în Japonia, expert EMEA (zona de Europa,Orientul Mijlociu, Africa) și membru în board-ul internațional de elaborare a ghidurilor de folosire a microsferelor absorbabile TANDEM, alături de alți șase profesori din lume.

Primele operații de chemoembolizare hepatică cu microsfere absorbabile au fost realizate în premieră în Romania, de Conf. Dr. Bogdan Popa, în cadrul Spitalului Sanador, în anul 2012. Procedura presupune introducerea unui microcateter în arterele din ficat care vascularizează tumora. Ulterior, se injectează microsfere încărcate cu substanțe chimioterapice care distrug tumora din interior și opresc fluxul sangvin către aceasta.

“Chemoembolizarea cu microsfere absorbabile este o procedură foarte eficientă  pentru pacienții cu tumori hepatice inoperabile, mărindu-le durata vieții si îmbunătățind calitatea vieții. Am observat, de-a lungul anilor, o rată de succes foarte mare la pacienții mei, tumora fie micșorându-se, fie stagnând (desigur, în funcție şi de stadiul în care pacientul s-a prezentat). Avantajul major față de chemoembolizarea clasică(cu Lipiodol) este reducerea toxicității în afara ficatului, tratamentul acționând doar în tumorile din ficat și evitând atacarea altor organe. Certificarea primită de Spitalul Sanador este o reală reușită atât pentru medicii români care au șansa să se perfecționeze pe această procedură, cât și pentru pacienții care vor avea șanse mai mari la o viață normală”, a explicat Conf. Dr. Bogdan Popa, coordonatorul Centrului de Excelență în Chemoembolizarea Hepatică, din cadrul Spitalului Sanador.

Lansarea Centrului de Excelență în Chemoembolizare Hepatică a avut loc odată cu primul workshop internațional de chemoembolizare cu microsfere absorbabile, susținut de Conf. Dr. Bogdan Popa, pentru medici din străinătate. Cursul de pregătire a avut atât o componentă teoretică prezentată de Conf. Dr. Bogdan Popa și de dl. Jan Gerrit de Nooij (expert,Olanda), cât și una practică, în care participanții au putut învăța tehnica operatorie. În cadrul sesiunilor practice, Conf. Dr. Bogdan Popa a efectuat, în cadrul Spitalului Sanador, trei operații de acest gen, unul dintre pacienți având cancer hepatic inoperabil, iar ceilalți doi prezentând metastaze hepatice după tumori primare digestive (colon și rect).

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.