Tratamente minim-invazive pentru copiii cu probleme cardiace congenitale, la secția de Angiologie Pediatrică a Centrelor Ares

0

Prima secţie de Angiologie Pediatrică din Europa de Est, aparținând de Centrele de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională Ares, va asigura tratamente minim-invazive pentru copiii cu probleme cardiace congenitale și arteriovenoase.

„Noua secţie propune o alternativă la chirurgia cardiacă traumatizantă, prin proceduri disponibile până de curând doar în străinătate, fără bisturiu, cu o rată de succes de 95% şi cu timp de recuperare de 24-48 de ore”,  spune Dr. Oren Iancovici, CEO Centrele de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie ARES. „Organismul copilului reacţionează altfel decât cel al adultului. Or, în România, estimăm că sunt aproximativ 15.000 de copii cu vârste până la 18 ani care suferă de malformaţii congenitale netratate. După ce echipele ARES din Bucureşti şi Suceava au efectuat cu success peste 2370 de intervenţii minim-invazive, dintre care 63 la copii cu vârste între 3 luni şi 18 ani, am considerat ca este esenţial să investim într-o secţie dedicată Angiologiei Pediatrice şi să aducem la un loc medicii cu cea mai relevantă experienţă în domeniu.” completează el.

Secția este condusă de Dr. Rareş Nechifor, medic primar radiolog, supraspecializat în radiologie şi neuroradiologie intervenţională şi Şef al Secţiei de Radiologie Intervenţională. Din echipa medicală mai fac parte şi Dr. Ştefăniţă Dima, medic primar radiolog supraspecializat în neuroradiologie intervenţională, Prof. Dr. Basil Thanopoulos, director al secţiei de Cardiologie Pediatrică Intervenţională a Iatricon Medical Center (Atena), specializat în proceduri minim invazive de terapie a malformaţiilor congenitale cardiace. În terapia percutană a malformaţiilor congenitale cardiace, Prof. Dr. Thanopoulos îl are ca partener pe Dr. Dan Deleanu, fost Preşedinte al Societăţii Române de Cardiologie, care a realizat până în prezent peste 25.000 de proceduri chirurgicale, fellow al Societăţii Europene de Cardiologie, supraspecializat în cardiologie intervenţională.

“România are nevoie de o echipă complexă formată din medici cardiologi pediatri, medici cardiologi intervenţionişti supraspecializati în închiderea percutană a malformaţiilor congenitale cardiace pediatrice, precum şi medici radiologi şi neuroradiologi intervenţionişti. Echipa ARES pune bazele unei noi ramuri în medicina românească şi suntem foarte entuziasmaţi de acest lucru. În următoarele două zile avem programate 8 intervenţii, 5 dintre acestea fiind la copii cu vârste între 3 luni şi 17 ani”, spune Dr. Rareş Nechifor, şeful secţiei de Angiologie Pediatrică.

În România se nasc anual peste 1000 de copii cu malformaţii congenitale cardiace, potrivit Ministerului Sănătăţii. Practica medicală arată că aproximativ 70% dintre aceştia pot fi trataţi non-chirurgical, prin intervenţii minim invazive.

Până în prezent, echipa a realizat câteva premiere pentru angiologia din țară şi Europa de Est, printre care – rezolvarea intervenţională a unui defect septal atrial prin amplasarea celui mai mare dispozitiv disponibil în lume, 4 cm (2013), închiderea a două malformaţii în cadrul aceleiaşi intervenţii (2013).

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.