Trei milioane de rețete electronice, emise până în prezent

0

De la punerea în funcțiune a sistemului e-rețetă, pe 2 iulie a.c., 75.000 de rețete electronice au fost eliberate zilnic, totalizând peste trei milioane de prescripții, se arată într-un comunicat de presă al CNAS care menționează că utilizarea sistemului se apropie de indicatorii de succes vizați, urmând ca de la 1 ianuarie 2013 sa devină obligatorie. În primele trei luni după lansare au fost prescrise cu ajutorul sistemului doar un milion de rețete, însă pragul de două milioane a fost atins în doar 23 de zile.


”Pentru a ne asigura că proiectul este implementat cu succes până la 1 ianuarie 2013 de când va deveni obligatoriu, am luat mai multe măsuri, inclusiv vizite aleatorii și neprogramate la farmacii pentru a vedea dacă s-au făcut investițiile tehnice necesare și cum funcționează efectiv sistemul. Cu o viteză de răspuns de 5-8 secunde pentru fiecare rețetă eliberată, timpul de așteptare al pacienților la ghișeu s-a micșorat semnificativ”, spune dr. Doru Bădescu, Președintele CNAS. ”Din păcate mai există farmacii care încă nu au adoptat sistemul, iar pacientul, adică asiguratul nostru, trebuie să caute o unitate care să îi poată onora rețeta electronică primită de la medic”, spune oficialul CNAS.

Sistemul oferă raportări prin care CNAS verifică dacă ce prescriu medicii se regăsește în ce eliberează farmaciile la prețuri compensate. Ca măsură suplimentară, rețeta electronică vine în sprijinul medicilor reducând riscul erorilor de prescriere. Spre exemplu, dacă sunt prescrise medicamente incompatibile între ele, medicul este avertizat. Similar se întâmplă și dacă doza prescrisă pacientului este prea mare sau dacă nu se respectă regulile impuse de sistemul de decontare. Datele pacientului sunt protejate, diagnosticul fiind tipărit codificat.

În continuare, CNAS monitorizează farmaciile care nu pot elibera rețete electronice și informează medicii prescriptori asupra acelor unități care folosesc cu succes sistemul, pentru a îndruma pacienții în mod eficient. Totodată, medicii care prescriu în format electronic peste 70% dintre rețete sunt stimulați financiar, conform reglementărilor legale în vigoare, se arată în comunicatul de presă.

”În paralel cu reducerea progresivă a comenzilor către Imprimeria Națională pentru rețetele clasice, autocopiante – fapt ce va duce indirect la forțarea aderării la noul sistem, ne concentrăm și asupra dezvoltatorilor de software privat, urmărind ca aceștia să pună la dispoziție aplicaţii în concordanţă totală cu cerinţele softului de bază. Pentru că fiecare farmacie sau spital poate achiziționa softuri proprii de emitere a rețetelor, fiecare document emis astfel va purta obligatoriu marca sau codul producătorului softului respectiv, pentru ca noi să putem identifica pe loc orice nereguli”, explică dr. Doru Bădescu măsurile de stimulare a implementării sistemului, luate de CNAS.

Proiectul ”Prescripția electronică” este un proiect finanțat prin Programul Operațional Sectorial ”Creșterea Competitivității Economice”, co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională ”Investiții pentru viitorul dumneavoastră”. Valoarea totală a proiectului depășește 48 de milioane de lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de mai mult de 31 de milioane. Până în luna iunie 2012, valoarea totală plătită pentru construcția sistemului și servicii auxiliare prevăzute în contractul de finanțare a fost de peste 45 de milioane de lei.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.