Tuburi de transfuzie la metrou, un semnal pro-donare de sânge

0

Călătorii cu metroul vor vedea în această săptămână legături sub forma unor „tuburi de transfuzie” în dreptul scaunelor de pe peroane în staţiile Unirii 1, Unirii 2, Universitate, Victoriei 1, Victoriei 2, sugerând legăturile care se pot crea între persoane necunoscute care ar putea deveni, la nevoie, donator unul pentru celălalt.  Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria derulează această campanie, cu mesajul „Nu ştii cine ţi-ar putea salva viaţa“ în perioada 10-17 iunie, marcând Ziua Mondială a Donatorului de Sânge (14 iunie).

„Din nefericire, România este pe penultimul loc în Europa în ceea ce priveşte donarea de sânge. Doar 1,7% dintre români donează sânge, iar de cele mai multe ori pacientul depinde de sângele donat de familie sau prieteni. Practic, viaţa oricăruia dintre noi poate depinde la un moment dat de donaţia de sânge din partea unui necunoscut. Am decis să susţinem activ Ziua Mondială a Donatorului de Sânge încurajând cât mai mulţi oameni să  doneze. Este un gest simplu, dar are puterea de a salva vieţi“, a declarat Cristiana Vago, Marketing & PR Manager  Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria.

În România se înregistrează un deficit major de sânge, donatorii asigurând doar 65% din totalul necesar. Procentul de 1,7% din populație care donează sânge este mult mai mic decât cel înregistrat în alte state – 10% în Danemarca, 9% în Anglia, 8% în Olanda, 6% în Germania, sau 4% în Ungaria.

„Ideea acestei campanii ne-a venit după ce am aflat cât de puţini oameni donează şi am conştietizat că vieţile noastre stau, de multe ori, în mâinile unor necunoscuţi. Prinşi în aglomeraţia zilnică de la metrou, ne-am imaginat cum ar fi dacă omul de pe scaunul din faţa noastră ar fi cel de care depinde viaţa noastră. Dacă ar fi să ne luăm după statistici, aproape toate scaunele din partea cealaltă ar fi goale. Aşadar am gândit o execuţie simplă, dar puternică, care să tragă un semnal de alarmă asupra faptului ca oricare dintre noi am putea fi salvati sau am putea sa salvam, la rândul nostru, un necunoscut.“, a afirmat Viorel Holovaci, Art Director, Tempo Advertising.

Românii care  vor să doneze sânge pot găsi la acest link lista de centre de transfuzie: http://doneazasange.ro/unde-pot-dona-sange/.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.