UE: Tendințe xenofobe cauzate de măsurile de austeritate din sistemele sanitare

0

Măsurile de austeritate adoptate la nivel european au un efect negativ asupra serviciilor de sănătate, ceea ce generează creșterea tendințelor xenofobe în state precum Grecia și Spania, notează euractiv.com, citând un raport al organizației umanitare Doctors of the World care cuprinde informații colectate din 14 orașe și șapte țări.

„Oamenii care au nevoie cel mai mult de sprijinul Europei, îl primesc cel mai puțin. Oamenilor care au nevoie de un sistem de sănătate bun le este teamă să meargă să se trateze”, a spus Dr Nikitas Kanakis from Doctors of the World Grecia.

Grupurile sociale deja vulnerabile, cum ar fi emigranții fără documente, solicitanții de azil, utilizatorii de droguri, persoanele fără adăpost sunt puse în fața unei reduceri a rețelei de asigurări sociale de unde primeau ajutor. Spania a restricționat prin lege accesul la îngrijiri medicale pentru imigranții fără documete.

Pare că sistemul universal de sănătate dispare – 81% dintre pacienții care s-au prezentat la una dintre clinicile Doctors of the World pe parcursul anului trecut nu aveau posibilitatea de a accesa îngrijirile medicale fără a plăti complet serviciile, iar 49% aveau domiciliu instabil sau temporar. Dintre cei care au vorbit despre violență, 27% au spus că au fost victimele unor acte violente după ce au ajuns în țara-gazdă, 20% afirmând că li s-a refuzat accesul la îngrijiri medicale în ultimul an (în Spania, procentul creștea la 62%).

În Marea Britanie, primul ministrul David Cameron a promis că va introduce noi măsuri pentru a ține sub control accesul imigranților la serviciile de sănătate, adăpost și beneficii sociale, în contextul solicitărilor repetate de rezolvare a problemei „turismului social” din țară. „Noi avem un Serviciu Național de Sănătate gratuit, nu un Serviciu Internațional de acest fel”, a spus acesta referindu-se la imigranții din Bulgaria și România, potrivit articolului euractiv.com.

Reprezentanții Doctors of the World au subliniat că fac apel la disponibilitatea unor sisteme naționale de sănătate bazate pe solidaritate, egalitate și echitate, deschise tuturor cetățenilor europeni și nu la sisteme bazate pe marje de profit, solicitând, de asemenea, o politică europeană coerentă pentru prevenirea și tratarea bolilor infecțioase.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.