Un test de sânge ar putea fi folosit pe viitor în locul biopsiei, potrivit cercetătorilor din cadrul The Scripps Research Institute, Statele Unite care au demonstrat eficiența unui test avansat care detectează și analizează celulele tumorale circulante la pacienții cu cancer. Descoperirea, prezentată în jurnalul Physical Biology, ar putea în scurt timp înlocui anumite tipuri de biopsie chirurgicală, au spus cercetătorii.
„Această analiză reprezintă o tehnologie de viitor și ne crește semnificativ capacitatea de a monitoriza, prezice și înțelege evoluția cancerului, inclusiv a metastazei – principala cauză de deces pentru pacienții cu cancer”, a spus prof. dr. Peter Kuhn, inventatorul testului.
Analiza, numită HD-CTC (circulating tumor cells) poate diferenția celulele tumorale circulante de globulele albe și roșii. Cu ajutorul unui microscop digital și cu un algoritm de procesare a imaginii, izolează celulele care prezintă morfologii diferite față de cele sănătoase. La fel ca și în cazul biopsiei, un medic patolog poate examina imaginile celulelor suspecte. Inventatorul testului a menționat că setările de bază ale analizei pot fi modificate pentru a identifica tipuri specifice de celule și pentru a folosi diverse tehnici de procesare a imaginii.
Testul a fost aplicat în cinci centre medicale, iar rezultatele indică posibilitatea utilizării HD-CTC pentru a evalua cancerul deja diagnosticat, dar și pentru diagnosticarea afecțiunii. Cercetătorii și-au propus să studieze posibilitatea utilizării testului pentru screening și să continue să îl îmbunătățească pentru a-l pune la dispoziția monitorizării clinice și a cercetării în domeniul cancerului.