Vârsta medie de apariție a fibromului uterin simptomatic a scăzut la 32-35 de ani

0

În prezent, în România, peste 50 % dintre pacientele cu vârsta între 21 și 49 de ani sunt diagnosticate cu fibrom uterin. Doar 25% dintre paciente prezintă fibrom simptomatic, depistat în urma investigațiilor medicale, semnalele îngrijorătoare fiind reprezentate de sângerări abundente, dureri în zona pelvisului, infertilitate, se arată într-un comunicat de presă al Centrelor de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intevențională București ARES. Vârsta medie de fibrom simptomatic a scăzut la 32-35 de ani, motivele pentru care fibroamele uterine evoluează fiind: dereglajul hormonal, consumul preparatelor cu soia, consumul cărnii de pasăre de crescătorie (hormoni), Xantohormoni (substanțe chimice din ambalaje plastice; detergenți vase etc), stres, fumat.

Una dintre metodele de tratament a fibroamelor uterine este procedura nechirurgicală de embolizare uterină, cu o rată de succes de peste 89%.

Până în prezent, am tratat cu succes peste 8.000 de paciente prin acesta procedură de embolizare a fibromului uterin. Procedura reprezintă o opțiune alternativă celei chirurgicale, aceasta constând doar în puncția arterei brahiale și montarea unei teci arteriale (un dispozitiv de plastic cu diametrul de numai 4 mm). În continuare, se introduce prin teacă un cateter (tub subțire de plastic) și sub control radiologic, folosind și substanță de contrast iodată, se ghidează acest cateter prin vasele de sânge până la nivelul arterei uterine. Odată poziționat corect, prin acest cateter se introduc particule speciale, biocompatibile, care vor astupa vasele de sânge ce alimentează fibromul”, spune Dr. Rareș Nechifor, medic primar radiolog Centrele de Excelență ARES.

Un alt avantaj este durata medie a intervenției, de 30 de minute, anestezia fiind doar locală. În plus, nu există o perioadă de recuperare propriu-zisă, sunt trei zile de tratament medicamentos, antiinflamator, analgezic și antibiotic, pacienta fiind nevoită să rămână doar o noapte în spital.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.