Asociația Bolnavilor cu Limfom, cu sprijinul Roche România și Gral Medical au lansat o campanie de conștientizare a cancerului limfatic, cu sloganul „Pune limfomul pe net!”, privind simptomele, grupele de risc și incidența acestuia, pentru o mai bună prevenție și descoperirea cazurilor într-un stadiu incipient.
„Limfomul înseamnă cancer limfatic. Există două tipuri de limfom, Hodgkin și non-Hodgkin. Descoperite la timp, pot fi tratate și transformate în boli cronice, iar pacientul poate avea o viață normală sau cvasinormală”, a spus Radu Niculescu, președintele Asociației Bolnavilor cu Limfom, exemplificând cazul unei colege de servici, cu care lucrează și care are limfom de 16 ani.
În cadrul campaniei, care se desfășoară până pe 30 septembrie, doritorii pot face analize medicale gratuite la clinicile Gral Medical, analize care pot depista această boală. În mod normal, aceste analize costă 400 – 500 lei, a spus Robert Chițan, director promovare – dezvoltare Gral Medical.
În România, în 2008, au fost înregistrate 1392 de cazuri noi de limfom non-Hodgkin și 242 de cazuri de limfom Hodgkin. Simptomele afecțiunii sunt slăbire fără motiv, febră fără motiv, mărire ganglioni limfatici, transpirații aparent fără motiv.
Prof. Anca Lupu, de la Clinica de Hematologie a Spitalului Colțea, spune că în România sunt probabil „câteva mii” de pacienți cu limfom, însă o situație exactă nu se va putea afla decât după finalizarea completării Registrului Național de boli oncohematologice, care a început deja de un an și ceva și care este de așteptat să furnizeze informații relevante în aproximativ doi ani. Incidența limfomului în România este similară celorlalte state din regiune. (Delia Budurcă)