În vizită la Boiron

0

În 1932, la cererea medicilor din zonă, Jean & Henri Boiron, doi frați gemeni, deschideau o farmacie de produse homeopatice la Lyon. Cei doi frați se întâlnesc cu Rene Baudry, cel mai mare specialist al Franţei din domeniul preparării medicamentelor, care pusese bazele, în zona Parisului, companiei Laboratoires Homeopathiques Modernes (LHM). Rene Baudry şi grupul său de medici iniţiatori ai proiectului îi angajează pe cei doi tineri farmacişti. În anii ‘70 businessul Boiron se consolidează devenind o singură companie.

Cum se fabrică medicamentul homeopatic?
Am vizitat în luna septembrie fabrica de medicamente Boiron de la Messimy, de lângă Lyon. Fabrica îndeplinește standardele GMP (Good Manufacturing Practice), ceea ce presupune respectarea unor standarde extrem de stricte în domeniul fabricării medicamentelor, precum și pe cele ale FDA (Food & Drugs Administration), organismul de autorizare al medicamentelor din Statele Unite. Medicamentele homeopatice există în toate formele terapeutice posibile – unguente, pastile, tuburi și doze de granule, care au căpătat chiar și un nume specific – tubedose.
Există 3000 de sușe care stau la baza fabricării medicamentelor homeopatice – 53% dintre ele sunt de origine vegetală, 33% de origine minerală și chimică și 14% de origine animală, ca de exemplu veninul de viperă.
“Pentru cele vegetale, folosim sușe recoltate în habitatul lor natural; colaborăm cu 40 de culegători care recoltează sușele”, explică farm. Jean-Christophe Bayssat, director general adjunct Boiron. Când este posibil, Boiron favorizează parteneriatele de proximitate. Uneori este chiar indispensabil, pentru că de exemplu, în situația recoltării plantei arnica montana, nu trebuie să treacă mai mult de 48 de ore între culegere și macerare.
Compania își fabrică ea însăși globulele și granulele, ceea ce reprezintă suportul pentru medicamentele homeopatice. Procesul de fabricație a fost brevetat încă din 1972. Globulele și granulele sunt compuse din 85% zaharoză și 15% lactoză, rolul lactozei fiind de a asigura o mai mare porozitate a granulelor și globulelor și o mai bună repartiție și retenție a diluției homeopatice. Pentru producția tuburilor Boiron există un numărător de granule, care asigură garanția administrării dozei.
La sfârșitul secolului al XVIII-lea, Samuel Hahnemann, un om de știință care a locuit inclusiv în Transilvania, pune bazele homeopatiei, la baza metodei sale fiind principiul similarității și cel al diluțiilor infinitezimale. Hahnemann căuta o metodă științifică pentru îmbunătățirea eficienței și siguranței medicamentelor, dar și de a le micșora toxicitatea.
“Hahnemann a făcut un prim pas, fundamental, prin descoperirea «legii similarităților», care exprimă acțiunea paralelă între proprietățile toxicologice ale unui medicament și proprietățile sale terapeutice. Această ipoteză fusese, de asemenea, emisă de Hipocrate cu mai mult de 2000 de ani înainte. Deși acest mod nou de prescriere a medicamentelor le-a îmbunătățit cu mult eficiența, el nu le-a suprimat totuși toxicitatea. Continuându-și cercetările, Hahnemann a redus treptat concentrațiile de ingrediente active și a descoperit potențialul absolut imprevizibil al medicamentelor foarte diluate sau “infinitezimale”, alese în conformitate cu legea similarităților”, explică Christian Boiron. “Firește că dozele infinitezimale au atras multă critică față de homeopatie, însă progresele în domeniul fizicii și dovezile tot mai numeroase privind eficiența medicamentelor noastre subminează treptat conflictele perimate care au marcat istoricul acestei discipline”, punctează Christian Boiron.
Compania respectă toate fazele fabricării medicamentului homeopatic, așa cum le-a stabilit Hahnemann. De exemplu, din plante se fac extracte – “similar producerii vinului”, explică farm. Jean-Christophe Bayssat, director general adjunct – după înmuiere, macerare și filtrare obținându-se tinctura mamă. În funcție de sușă, există recomandări diferite.
Diluția și dinamizarea sunt două faze cheie în producția de medicamente homeopatice. Diluția homeopatică este preparată cu metodele tradiționale, înscrise în farmacopeea franceză încă din 1965. Se realizează într-o cameră cu flux laminar, care filtrează aerul ambiental. Dinamizarea – fază cheie a procesului tehnologic – presupune 150 de scuturări în 7,5 secunde. Cercetările încă nu au stabilit de ce și cum funcționează medicamentul homeopatic, “încă nu știm”, ne explică însuși Christian Boiron. Tripla impregnare este un procedeu care asigură prezența substanței active până în centrul granulei.
Dr. Cristelle Charvet, homeopat, ginecolog, obstetrician, oncolog, a venit cu experiența sa practică în folosirea medicamentului homeopat pentru a-i argumenta eficiența. “Până la sfârșitul studiilor mele de chirurgie nu auzisem de homeopatie. În spitale medicina e tehnică și patologia cere tratamente chirurgicale. La un moment dat a venit o pacientă care spunea că o dor sânii între perioadele de ciclu, și mi-am dat seama că nu știam ce să-i dau”, a povestit dr. Charvet cum a început să folosească homeopatia, după ce în cei 13 ani de studiu nu auzise de homeopatie. Pacientei i se recomandase folliculinum de către un medic homeopat, l-a cerut și ea, și de aici a început folosirea medicamentului homeopatic. “L-am încercat întâi pe câine, apoi pe copiii mei, pe pacienții mei și am fost convinsă că ajută organismul în 95% dintre cazurile clinice, cu excepția contracepției”, a explicat ea. Dr. Charvet lucrează acum într-un centru de medicină integrativă, colaborează inclusiv cu oncologi, care îi trimit pacienți “cărora nu știu ce să le mai facă”. De asemenea, vede pacienți supraviețuitori ai cancerului cu scopul de a împiedica apariția unor noi cancere. Un alt domeniu în care obține rezultate bune este cel al micozelor vaginale, inclusiv în cazuri rezistente la tratamentul clasic, chimic, urmărind echilibrarea florei vaginale normale. În ceea ce privește fibroamele, scopul tratamentului homeopatic nu este îndepărtarea fibromului, ci echilibrarea hormonală a pacientei, pentru stoparea creșterii acestuia.
Benedicte Sagnimorte, farmacistă, șefa proiectului Boiron privind sănătatea și medicamentul homeopatic, a subliniat că în nu mai puțin de 400 de spitale se folosesc medicamente homeopatice în ginecologie, unul dintre cele mai apreciate fiind pentru oprirea furiei laptelui la lăuze.

Homeopatia e o mare doamnă, dar foarte fragilă
“Homeopatia e o mare doamnă, cu foarte multe bogății, dar și foarte fragilă”, a spus Christian Boiron, subliniind că diluțiile infinitezimale au însemnat foarte multe confruntări cu lumea științifică, cu jurnaliștii, cu pacienții. “Cum se face că un medicament atât de diluat poate avea o eficiență atât de evidentă? Pentru moment, nu știm să răspundem în legătură cu mecanismul de acțiune homeopatic. Complementaritatea între medicamentul homeopatic și alopat e baza dezvoltării noastre”, a punctat Chirstian Boiron. Întrebându-se ce e mai important, diluția sau similitudinea, Christian Boiron a spus că acum ar alege diluția, care antrenează specificitatea eficacității.
El a reamintit și evoluțiile atitudinii lumii științifice asupra diluțiilor infinitezimale, care sunt privite acum diferit, prin prisma unor noi descoperiri privind fizica cuantică și “existența” unei memorii a apei.

 

 

Cu sediul la Lyon, în sudul Franței, compania înseamnă astăzi patru situri de producție în Franța și unul administrativ, 20 de filiale, 3600 de colaboratori, prezență în 50 de țări, 400.000 de profesioniști în domeniul sănătății și 300 de milioane de pacienți care utilizează homeopatia.
În România, compania este prezentă din 2000, având acum 13 medicamente homeopatice marcă înregistrată, care se pot elibera fără prescripție, la care se adaugă gama de medicamente homeopatice unitare, cu denumiri științifice latinești.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.