Ziua mondială a psoriazisului – 400.000 de români au psoriazis, dublu sunt nediagnosticaţi

0

Ziua mondială a psoriazisului, 29 octombrie, a readus în atenţie statisticile Societăţii Române de Dermatologie legate de această afecţiune, care arată că în ţara noastră 400.000 de români au această boală, apreciindu-se că încă pe-atât sunt nediagnosticaţi.

“3% din populaţia mondială au această boală, dar cu siguranţă pacienţi sunt mult mai mulţi. Ziua Mondială a Psoriazisului e importantă nu atât pentru numărul de pacienţi, cât pentru gravitatea acestei afecţiuni, nici acum foarte bine cunoscută. Se constată, mai ales din ultimii 5 – 7 ani, că începe să fie o boală multi-sistemică, care afectează mai multe sisteme – cardiovascular, metabolic, ocular – implicând şi o mare dizabilitate psihică”, a declarat prof. dr. Călin Giurcăneanu, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie (SRD).

Dr. Alin Nicolescu, secretar general SRD, a subliniat aspectul legat de costurile tratamentului, de câteva ori mai mari în cazul formelor severe comparativ cu cele necesare prevenţiei şi tratării formelor incipiente, precum şi faptul, mai puţin cunoscut de populaţie, că boala este netransmisibilă. Acest aspect este dealtfel şi cel care stă la baza respingerii sociale a pacienţilor cu psoriazis, ceea ce determină o mare parte din încărcătura psihică a bolii.

Jurnalistul Petre Mihai Băcanu, pacient cu psoriazis, a împărtăşit experienţa proprie legată de această afecţiune, diagnosticată în 1989, precum şi beneficiile curei heliomarine şi a tratamentului de la Techirgiol.

Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, ea însăşi pacientă cu psoriazis, a subliniat obiectivele campaniei de conştientizare a populaţiei demarate cu prilejul Zilei Mondiale a Psoriazisului, precum şi elementele concrete ale acesteia – flyere şi prezenţa medicilor dermatologi în faţa Hanului lui Manuc, în Bucureşti, consultaţii dermatologice gratuite la Iaşi, un concurs de versuri şi un altul de fotografie destinat pacienţilor cu psoriazis.

Un studiu derulat în şapte state europene pe 17790 de pacienţi cu psoriazis a arătat că 20% dintre pacienţi au probleme de cuplu, 26% au viaţa socială afectată, 10% au afectată cariera, iar 34% dintre pacienţi au probleme cu somnul.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.