În România, peste 73% dintre adulţi nu fumează şi o bună parte dintre ei suferă şi mor prematur de boli cauzate de fumat. Coaliției “România respiră” solicită autorităților românești adoptarea unei legislații protective faţă de expunerea la fum de tutun. ”Soluția” spațiilor diferite pentru fumători şi nefumători, complet nefuncțională în ultimii 7 ani, este expresia unei discriminări și a afectării drepturilor și libertăților prevăzute de Constituția României, au afirmat reprezentanții coaliției în cadrul conferinței Ziua Pneumologiei Românești.
Legislația românească actuală în acest domeniu este redactată deficitar și se aplică insuficient. Astfel, prin faptul că majoritatea populației este nevoită fie să inhaleze fum de țigară în spații destinate, de fapt, alimentației și relaxării, fie să nu aibă acces în astfel de spații, se încalcă dreptul la ocrotirea sănătății, din art. 34 din Constituția României și dreptul la libertatea de mișcare, prevăzut de art. 25 din Constituția României.
„România este, în prezent, deținătoarea unor recorduri negative în ceea ce privește protejarea faţă de fumul de tutun în spațiile publice, astfel încât putem spune că am devenit un adevărat ”paradis” al consumului de tutun. Din păcate, acest lucru nu se asociază cu beneficii, ci cu boli ale adulţilor şi copiilor români. Principalele cauze de deces din România sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60% dintre decesele anuale, față de 48% media Comunității Europene), cancerul (la bărbaţi, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar, iar la femei acest tip de cancer este în continuă creştere) şi bolile respiratorii cronice (fumatul este responsabil de peste 80% din cazurile de bronhopneumopatie obstructivă cronică – BPOC)”, a explicat prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie (SRP).
Legislațiile țărilor europene prevăd deja măsuri stricte de interzicere a consumului de tutun în spațiile publice închise, inclusiv în ţări în care fumatul era considerat emblematic: Turcia, Irlanda, Italia. De asemenea, și țări est-europene precum Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina au interzis fumatul în aceste spații.