Ziua Transplantului, sărbătorită de 200 de supravieţuitori

0

Peste 200 de pacienţi trăiesc în România datorită transplantului hepatic, un program iniţiat acum 11 ani de profesorul Irinel Popescu şi dezvoltat an de an împreună cu echipa sa de la Spitalul Fundeni. “Avem în prezent peste 270 de operaţii de transplant, cu o supavieţuire imediată de 90% şi o supravieţuire globală de 70%. În jur de 200 de bolnavi sunt în viaţă datorită transplantului hepatic”, a spus prof. Irinel Popescu la Ziua Transplantului, sărbătorită pe 15 aprilie. Cifrele se înscriu la nivelul rezultatelor care sunt raportate la nivel european, ceea ce arată înaltul nivel al activităţii care se desfăşoară la Spitalul Fundeni în domeniul transplantului de ficat.

Anul trecut echipa de la Fundeni a făcut 51 de operaţii de transplant, dintre care 42 de la donator cadavru şi 9 de la donator în viaţă. În acest an s-au făcut 20 de operaţii de transplant, ultimul caz fiind cel al unei fetiţe de numai un an, care a fost salvată printr-o operaţie în care donatorul a fost tatăl micuţei. Cazul fetiţei a fost prezentat în cadrul unui scurt film care a oferit participanţilor prilejul împărtăşirii unui mesaj optimist privind transplantul de organe, care are potenţialul imens de a recupera oameni bolnavi pentru viaţă.

Profesorul Irinel Popescu a reliefat problema discrepanţei între numărul de pacienţi care aşteaptă un organ, care este de câteva sute, şi cel al donatorilor, care a fost anul trecut de 70 de persoane, dar şi faptul că toate calculele statistice arată că mult mai mulţi pacienţi de pe listele de aşteptare ar putea fi salvaţi. România este pe ultimele locuri în Europa din punct de vedere al numărului de donatori la un million de locuitori, primul loc fiind ocupat de Spania, cu un program naţional coerent şi cu rezultate dovedite în domeniul transplantului de organe.

La eveniment au participat şi doi dintre colaboratorii de marcă ai prof. Irinel Popescu care au contribuit la primele operaţii de transplant hepatic din ţara noastră, respectiv prof. dr. Domenico Forti (Milano, Italia) şi prof. dr. Christoph Broelsch (Essen, Germania). Primul transplant de ficat reuşit a fost făcut acum 11 ani de prof. Irinel Popescu pacientului Gheorghe Penea.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.