Psihoterapia Trupul și sufletul, nedespărțite în medicină

0

După cum bine ştim, încercările pentru găsirea de răspunsuri în ceea ce priveşte „trupul şi sufletul” se regăsesc în scrieri străvechi, filosofice, religioase sau medicale.

Au fost însă preocuparea pentru suflet şi cea pentru trup despărţite vreodată? Răspunsul meu este nu şi invoc ca argument cercetări medicale, precum şi primele experimente ale psihiatrilor în încercarea lor de a vindeca anumite comportamente bizare prin lobotomie şi şocuri electrice, ca să numesc doar două. E adevărat că metodele erau extrem de intruzive, dar stau mărturie că trupul şi sufletul nu au fost, în realitate, despărţite niciodată în preocuparea medicinei, ci mai degrabă au fost adâncite.

Ramura psihiatrică a evoluat suficient încât să includă şi conjunctura psihologică în demersul de diagnosticare. Secţiile psihiatrice au, în echipele de lucru, psihologi clinicieni care lucrează în mod direct cu pacienţi psihiatrici. Mai mult, psihiatria recunoaşte şi acceptă, prin însuşi protocolul de lucru cu pacienţii, consilierea şi psihoterapiile cu diversele abordări (vezi formele de terapie şi curentele teoretice specificate în Pocket Handbook of Clinincal Psychiatry – Kaplan & Sadock).

47_1

În România, din păcate, apropierea psihoterapiei de practica medicală întârzie, iar rolul psihoterapeutului în relaţia cu pacienţii nu este încă apreciat la adevărata sa valoare. Independent de această tendinţă, practica psihoterapeutică s-a dezvoltat. Chiar dacă încă nu există în spitale, avem cabinete individuale de psihologie care abordează atât pacienţi psihiatrici, cât şi pacienţi clinic sănătoşi.

Includerea practicii psihoterapeutice în sistemul de sănătate are nevoie de timp, în primul rând, pentru maturizarea sistemului în sine. Dar până atunci, cadrele medicale pot să-şi aducă contribuţia prin înţelegerea importanţei psihoterapiei asupra pacienţilor. Să ne oprim doar la un singur caz, şi anume, pregătirea pre- şi post-operatorie. Beneficiile psihoterapiei în acest context nu mai au nevoie de argumente, căci nivelul energetic şi optimismul pacienţilor vorbesc de la sine.

În realitate, psihoterapia se adresează deopotrivă pacienţilor bolnavi sau în curs de recuperare, cât şi persoanelor sănătoase, iar beneficiile curei psihoterapeutice se pot regăsi pe termen lung în viaţa şi în bunăstarea oamenilor.

47_2Raul Roșu Este psihoterapeut Gestalt şi Life Coach. S-a format în Gestalt terapie în cadrul École Párisienne de Gestalt (prin Societatea de Gestalt Terapie din România) şi în Somato-terapie, la École Europeénne de Psychotherapie Socio et Somato-Analytique. Deţine, de asemenea, certificare de Coaching & Mentoring. Îl puteţi găsi pe blogul personal la http://raulrosu.com/

About Author

Medica Academica

Comments are closed.