An de an, în ultima miercuri a lunii mai, peste tot în lume se sărbătorește Ziua Mondială a sclerozei multiple. Pentru a marca acest moment, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune împreună cu Asociația de Scleroză Multiplă București au organizat conferința „Scleroza Multiplă nu trebuie să fie o povară”.
„Scleroza multiplă este o afecțiune complexă iar simptomele acestei boli impun limitări ale stilului de viaţă, pot afecta calitatea vieţii, mai ales la pacienţii tineri şi pot duce la depresie, anxietate, teama de singurătate, dizabilitate permanentă sau de pierdere a familiei. Această boală trebuie abordat multidisciplinar iar colaborarea dintre medic, familie, psiholog și kinetoterapeut pot duce la îmbunătățirea vizibilă a calității vieții pacienţilor”, a afirmat Rozalina Lăpădatu, preşedinte Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA).
Aproximativ 10.000 de persoane suferă de această afecțiune autoimună în România. Boala își pune amprenta în special asupra persoanelor tinere, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, fiind considerată cea mai invalidantă boală a adultului tânăr şi afectează de cca. două – trei ori mai mult femeile, decât bărbații. Printre simptomele sclerozei multiple putem enumera: deficite motorii ale membrelor care pot duce la paralizii grave şi ireversibile, tulburări de vedere, tulburări de coordonare, alterarea simţurilor, oboseală, diminuarea capacităţii de concentrare, a capacității de a vorbi şi de a înghiţi, dificultăți de control a vezicii urinare, tulburări sexuale şi deteriorarea funcţiilor cognitive. Din cauza simptomelor, suportul familiei este foarte important, iar în cazurile care ajung la invaliditate, acest suport este vital. Nu putem ignora nici cazurile care deși sunt ușoare, pacientul nu se poate descurca fără ajutorul celor apropiați în realizarea unor activității uzuale: toaleta zilnică, pregătirea mâncării sau simple cumpărături.