Adrian Cotîrleț, manager Spitalul Municipal de Urgență Moinești: Medicii români își doresc în special o carieră în care să-și valorifice cunoștințele

0

Plecarea medicilor în străinătate nu este alimentată în primul rând de rațiuni financiare, a afirmat  managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești, dr. Adrian Valentin Cotîrleț, într-un interviu acordat revistei Medica Academica, ci ma ales de dorința de a construi o carieră astfel încât să îşi pună în valoare cunoştinţele pe care le-au acumulat într-o perioadă lungă de timp. Dacă în 2011 spitalul pe care îl gestionează avea 318 paturi și 36 de medici, în prezent, echipa a crescut la 470 de angajați (103 medici și 180 asistenți medicali) și  414 paturi. Recent, au fost inaugurate compartimentele de recuperare medicală cardiovasculară, recuperare neurologică, oncologie, endocrinologie, un centru de medicină hiperbară, iar una dintre cele mai importante investiții a fost heliportul Spitalului.

În perioada 17-19 Iulie 2014 va avea loc a noua ediție a  “Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti” care va cuprinde o sesiune dedicată medicilor rezidenți, una adresată kinetoterapeuților și o masă rotundă cu tema “Etică și deontologie în practica medicală”. La eveniment vor participa și profesioniști din SUA, Germania, Spania, Franța și Israel.

 

Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti (SMUM) se află printre primele spitale acreditate in România de către CONAS. A fost aceasta ambiţia dvs? De ce aţi dorit sa obţineţi aceasta certificare, în situaţia în care numeroase spitale private şi chiar  mari spitale de stat nu au primit –o nici la acest moment?

Ca  urmare a  deciziei Comitetului Director, Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti a parcurs în anul 2011 procesul de acreditare, potrivit Legii 95/2006, fiind în primele patru spitale acreditate de Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor din România. Pentru a înţelege procesul de acreditare şi a-l cunoaşte din interior, patru angajaţi ai spitalului au urmat cursuri şi au devenit evaluatori în vederea acreditarii spitalelor. Astfel, sub îndrumarea lor, s-a parcurs întregul proces complex care a necesitat definirea şi implementarea procedurilor, standardelor şi metodologiei de acreditare, toate acestea având ca obiectiv final îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale spitaliceşti din zonă. Nu a fost precupeţit nici un efort material şi uman din partea întregului colectiv al spitalului, în vederea obţinerii certificatului care atestă că, la Moineşti, “actul medical se desfăşoară conform cerinţelor Uniunii Europene”.

– SMUM si-a câstigat statutul unui  spital modern, a cărui structură organizatorică se tranformă în funcţie de nevoile pacienţilor. Ce aduce nou SMUM in acest sens?

Structura organizatorică a spitalului este într-o continuă schimbare, având la bază ca principal argument, ponderea serviciilor medicale prestate către asiguraţi, care provin în proporţie de 18% din municipiul Moineşti, 76,78% din judeţul Bacău şi 5,22% din alte judeţe. În acest proces de modernizare s-a  ţinut cont de necesităţile medicale ale zonei, de prezenţa unor medici specialişti tineri, de evoluţia indicatorilor de eficienţă, nivelul optim al gradului de utilizare a paturilor, precum şi de creşterea adresabilităţii în unele secţii şi compartimente. Pe parcursul anului, au fost inaugurate mai multe compartimente: recuperare medicală cardiovasculară, recuperare neurologică, oncologie, endocrinologie, precum  şi un centru de medicină hiperbară. Astfel, ne dorim  să putem asigura primirea, investigarea, stabilirea unui diagnostic şi tratament definitiv, cu precădere în unele cazuri critice. Reorganizarea structurii spitalului contribuie la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale oferite populaţiei, ceea ce reprezintă prioritatea absolută pentru toţi cei care ne desfăşurăm activitatea în cadrul acestei instituţii.

– Ce ne puteţi spune despre intervenţiile complexe chirurgicale şi de ortopedie care se practică in spitalul dvs?

Pentru un act medical de calitate, în viziunea noastră trebuie să fie îndeplinite trei condiţii:  pregătirea profesională, dotarea cu echipamente performante, precum  şi condiţii hoteliere bune pentru pacienţii care se adresează spitalului nostru.  Intervenţiile chirurgicale de mare dificultate au fost realizate întotdeauna de medici specialişti care s-au supraspecializat în centre universitare din România şi în spitalele din UE cu care avem încheiate parteneriate. De fiecare dată, acestea s-au efectuat şi sub îndrumarea unor profesionişti din ţară sau din străinătate, care deţineau o experienţă valoroasă în tehnica respectivă. Rezultatele obţinute au făcut obiectul unor lucrări prezentate la congrese naţionale şi internaţionale.

– În contextul actual naţional şi european  al crizei  de medici si asistenți, cum aţi reuşit să închegaţi şi  să mentineţi o echipă medicală omogenă și performantă ? Intâmpinaţi greutăţi în asigurarea personalului de specialitate?

La 1 martie 2001, spitalul avea 318 paturi şi 36 medici. Din acest punct de vedere, evoluţia a fost una atipică în sistemul sanitar din România, în prezent desfăşurând activitatea 470 de angajaţi, din care 103 medici şi 180 asistenţi medicali, la un număr de 414 paturi. În opinia noastră, motivlele pecuniare nu sunt cele care stau la baza exodului de medici români în străinătate. Aceştia îşi doresc o carieră, astfel încât să-şi pună în valoare cunoştinţele pe care le-au acumulat într-o perioadă lungă de timp. Conducerea spitalului a încercat să  motiveze personalul, prin oferirea unor condiţii de muncă mai bune. Dispunem de aparatură de ultimă generaţie, iar situaţia financiară ne permite să le oferim medicilor salarii la nivelul clinicilor universitare şi plata suplimentară pentru cei care desfăşoară activitate de cercetare în cadrul Departamentul de Cercetare. O treime din medici sunt rezidenţi care au optat pentru un post în Spitalul Moineşti şi care au început să vină odată cu terminarea pregătirii în specialitate. Datorită bunei colaborări cu autoritatea locală, avem în administrare apartamente întreţinute în condiţii foarte bune şi care au fost puse la dispoziţia tinerilor medici specialişti. De asemenea, asigurăm costurile participării fiecărui specialist care are o lucrare din cazuistica Spitalului Moineşti acceptată la congresele naţionale şi internaţionale.

– S-au scris multe pagini de apreciere in legatură cu realizările spitalului pe care-l manageriaţi şi multe articole despre interventiile chirurgicale pe care le efectuaţi, despre omul Adrian Cotîrleț ştim însă foarte puţine…

Omul Adrian Cotîrleţ este un om energic, comunicativ, căruia îi plac schimbările. Lucrez în cadrul Spitalului Moineşti de peste 30 ani, iar în acest moment activităţile zilnice de chirurg, manager şi profesor al Universităţii “Vasile Alecsandri” din Bacău, comprimă timpul în defavoarea hobby-ului, care va rămâne întotdeauna sportul şi în special baschetul, având în vedere că l-am practicat înainte la nivel de performanţă şi pentru că îmi oferă confortul şi mişcarea de care am nevoie.

– În continuare, ce vă doriți ca manager, chirurg și ca om ?

Îmi dorec să fiu sănătos, să mă pot bucura de ce am realizat eu şi cei din jurul meu, de faptul că fata a decis să mă urmeze, alegând cariera de medic ATI, iar peste câţiva ani voi face un bilanţ a ceea ce a fost o luptă continuă pentru satisfacerea unor nevoi personale şi familiale şi atingerea unor obiective.

De asemenea, vreau ca Spitalul să-şi păstreze nivelul de perfomanta la care a ajuns, incluzând astfel dimensiunea calităţii îngrijirilor oferite pacienţilor şi accesului la aceste îngrijiri.

 

– În perioada 17-19 Iulie 2014 se va desfășura a IX ediție a  “Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti”. Ce noutăţi propune ediția din acest an?

Anul acesta se vor desfăşura mai multe sesiuni, una dintre ele fiind cea dedicată medicilor rezidenţi, cu participarea rezidenţilor din mai multe centre universitare (Bucureşti, Iaşi Cluj), dar și a rezidenţilor angajaţi ai Spitalului Moineşti, beneficiind de  îndrumarea şi sprijinul coordonatorilor de rezidenţiat.

A doua sesiune este cea adresată kinetoterapeuţilor care se va desfăşura în colaborare cu specialiştii de la Facultatea de Ştiinţe ale Mişcării, Sportului şi Sănătăţii , din cadrul Universităţii “Vasile Alecsandri” Bacău. Aceasta va fi urmată de sesiunea de farmacie clinică, reunind farmacişti din mai multe judeţe ale ţării.

Toate comunicările ştiinţifice vor fi completate de o masă rotundă cu tema “Etică şi deontologie în practică medicală”, la care vor fi prezentate de către specialişti în domeniu, valorile fundamentale în baza cărora medicii şi asistenţii îşi exercită profesia.

La acest eveniment avem invitaţi personalităţi din SUA, Germania, Spania, Franţa, Israel, precum şi din centrele universitare din România.

 

Heliportul Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti. Cum a fost posibilă realizarea unui proiect de o asemenea anvergură în Moineşti? Care a fost cel mai greu moment pe care l-aţi întâmpinat în realizarea acestui obiectiv şi care a fost cel mai impresionant caz la rezolvarea căruia a fost necesară utilizarea heliportului?

Investiţia este una din cele mai importante, în condiţiile în care bolnavul aflat în stare critică nu mai trebuie transportat şi manevrat de mai multe ori. Înainte de construcţia heliportului, pacientul era preluat din Compartimentul de Primiri Urgenţe sau Terapie Intensivă şi transportat cu ambulanţa care mergea circa 3 kilometri până la stadion, iar acolo bolnavul era mutat în elicopter. Timpul acesta în plus însemna momente critice pentru starea bolnavului. Manevrarea de mai multe ori aduce, de asemenea,  riscuri suplimentare. Acum, elicopterul aterizează în curtea spitalului, unde este amenajat heliportul și se reduc timpii de intervenție și acţiune.

Cazul cel mai grav a fost cu doar o zi înainte de Paşti, când un angajat al spitalului a avut un accident casnic care din cauza plăgii complexe produse i-a pus în pericol viaţa şi, în special, integritatea membrului pelvin stâng. Intervenţia de urgenţă a SMURD-ului şi transferul într-un timp foarte scurt în Clinica de Chirurgie Vasculară, împreună cu profesionalismul medicilor de acolo i-au salvat membrul accidentat.

About Author

Silviu Munteanu

Comments are closed.