Bolile și strategiile dese

0

Prea puțin se vorbește de mortalitatea prevenibilă și mortalitatea evitabilă, în schimb se lansează prea des strategii și programe, proiecte și studii care mai de care mai mărețe și mai frumos împachetate.

Dar după lansare urmează o altă lansare, și despre banii cheltuiți cu precedenta și rezultatele obținute nu mai auzim nimic.

De fapt, pentru ce investim banii contribuabilului plătitor de taxe? Pentru că nu statul dă în scop de binefacere sau voturi banii lui, ci guvernanții dau la unii și la alții banii noștri, pe care i-am încredințat – sau măcar am vrut – unor buni gospodari.

Uneori mi se pare că strategiile se nasc special pentru a mai cheltui niște bani sau a mai câștiga niște taxe?!

Care e eficiența cheltuirii banilor publici?! Oare bolile dese trebuie lăsate la o parte, laolaltă cu milioane de români care ajung la cimitir înainte de vreme? Oare nu putem vedea, de 30 de ani, un program care a funcționat în vreo țară europeană care să ne mai scoată din coada statisticilor în care ne zbatem de decenii?!

Sunt exemple pozitive: Finlanda, Portugalia sunt state care și-au îmbunătățit statisticile prin programe bine gândite și care au funcționat, chiar dacă nu imediat, ci în 10 ani.

Oare la noi de la care strategie pe hârtie să începem să numărăm 10 ani?

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.