Buget mai mare cu 500 de milioane lei pentru spitale

0

Spitalele din categoriile I, II și III vor avea bugete cu 20-30% mai mari decât anul trecut, ceea ce va însemna un plus de 500 de milioane de lei la bugetul sănătăţii, iar banii vor fi alocaţi la prima rectificare bugetară, a anunţat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, în cadrul unei conferinţe organizate de agenţia de presă Mediafax.

„Dacă după o asemenea creştere de buget voi avea semnale că sunt probleme de finanţare,  de fapt acestea vor fi de management, iar managerii respectivi trebuie să se aştepte la o hârtie de la Ministrul Sănătăţii”, a avertizat Cseke. Măsura va creşte predictibilitatea şi eficienţa în sistemul spitalicesc,  finanţarea vizând mai ales componenta medicală. Spitalele care vor beneficia de creşterea  bugetelor  sunt, majoritatea, sub patronajul Ministerului Sănătăţii.

În context, Ministrul Sănătăţii a cerut autorităţilor locale să se implice în administrarea spitalelor din subordine. „Sunt două judeţe, Olt şi Vrancea, unde nici o autoritate locală nu s-a implicat cu nici un leu în reabilitarea spitalelor. Trebuie înțeles că administrarea spitalului nu înseamnă numai numirea managerului pe care îl vrem”, a punctat acesta, anunțând că săptămâna viitoare va da publicității un raport privind implicarea autorităților locale în finanțarea spitalelor.

În ceea ce privește medicii de familie, Attila Cseke nu s-a exprimat pe tema semnării Contractului Cadru dintre aceştia şi Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ci la evoluția chiriilor pentru cabinetele medicale, care au crescut de la un euro/mp la 50-60 de euro/mp. „Este evident că medicii de familie vor avea probleme de finanţare. Nu cu sănătatea trebuie să facă economii şi comerţ autorităţile locale. Sper că sănătatea va fi pentru prima dată, anul viitor, o temă de dezbatere la alegerile locale”, a încheiat Attila Cseke.

About Author

Irinel Radulescu

Comments are closed.