COPAC spune că MS nu-şi respectă promisiunile legate de pachetul de bază și lista de compensate

0

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din Romania (COPAC) trage un semnal de alarmă legat modul cum sunt respectate promisiunile publice făcute de reprezentanții Ministerului Sănătății cu privire la implementarea unor politici care vizează pacienții.

Deși în data de 21 noiembrie 2013 Eugen Nicolăescu, Ministrul Sănătății, anunţa public că până pe 15 decembrie 2013 lista medicamentelor compensate va intra în dezbatere publică, până acum nu s-a întâmplat nimic, se arată în cadrul unui comunicat de presă al COPAC.

Nici pachetul de bază pentru sistemul de asigurări sociale de sănătate nu a fost  stabilit, ceea ce împiedică construirea pachetelor asigurărilor complementare, şi există îngrijorări în spitaale legat de continuarea programelor de sănătate în 2014, dat fiind că tratamentele se termină la începutul anului.

“Ne așteptăm ca atunci când Ministerul Sănătății prin reprezentanții ei anunță un lucru, acest lucru să se întâmple. Iar dacă nu se întâmplă, aceeași instituție trebuie să comunice de ce nu s-a realizat ceea ce s-a promis. Astfel nu putem decât să credem că lucrurile sunt amânate la nesfârșit și nimic nu se finalizează. Eu, în acest moment, sunt ferm convins că nici în anul 2014 pacienții din România nu vor avea acces la noi molecule de tratament compensate și ca toate promisiunile făcute nu sunt decât trageri de timp, în detrimentul vieții unor pacienții care au nevoie disperată de soluții, nu de vorbe” a declarant Radu Gănescu, președinte COPAC.

COPAC este o organizaţie de tip umbrelă a pacienţilor, care cuprinde 13 organizaţii naţionale membre: Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Societatea de Scleroză Multiplă din România, Asociația Transplantaților din România, Alianța Națională de Boli Rare România, Asociația Română de Hemofilie, Fundația Baylor Marea Neagră, Asociația Română a Persoanelor cu Talasemie Majoră, Asociația Antiparkinson, Asociația pentru suportul pacienților cu Tuberculoza MDR, Asociația Română de Cancere Rare, Asociaţia Prader Willi România, Asociația Pacienților Oncologici din România și Asociația Pacienților cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania “ART”.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.