Creierul delfinului, extrem de asemănător cu al omului

0

Prof. Alexandru Vlad Ciurea, renumit neurochirurg, Șef al secției de neurochirurgie de la Spitalul Sanador și șeful Comitetului de Nominalizare al Societății Mondiale a Neurochirurgilor (WFNS), a prezentat o serie de lucrări la evenimente recente ale chirurgilor și neurochirurgilor – între care Congresul Pan Arab de Neurochirurgie din Kuweit – care arată asemănările extraordinare, inclusiv din punct de vedere al patologiei, dintre creierul delfinului și creierul uman. O altă lucrare, la granița dintre medicină și artă, interpretează din punct de vedere al elementelor anatomice ale creierului uman capodopera lui Michelangelo de pe plafonul Capelei Sixtine (Roma), Crearea lui Adam.

 

Delfinul, rudă îndepărtată a omului?!

Prof. Ciurea studiază anatomia comparată a sistemului nervos al delfinului și al omului, integrând informațiile cunoscute până acum și subliniind paralelisme și similarități surprinzătoare, care ar putea conduce la ideea unei verigi comune, foarte vechi, în evoluția celor două specii. Aceste similarități sunt identificate atât la nivel anatomic, cât și din punct de vedere al patologiei. Lucrarea a fost prezentată la Academia Română, cu prilejul primei Conferințe Internaționale de medicină comparată, în octombrie 2012, și la Academia de Științe Medicale, cu ocazia centenarului acad. prof. George Emil Palade, în noiembrie 2012. „Aceste lucrări aprofundate au arătat un lucru senzațional, și anume apropierea genomului uman de cel al delfinului; întrebarea care se pune e dacă strămoșul nostru e într‑adevăr maimuța – dacă acceptăm teoria evoluționistă – sau dacă nu cumva este vorba de un mamifer acvatic. Apropierea e nu numai cromozomială și ca și anatomie a sistemului nervos, dar și ca patologie, pentru că delfinul are epilepsie, tumori intracraniene, Alzheimer”, a declarat prof. Ciurea într-un interviu acordat Medica Academica.

Acesta subliniază și apropierea care există între comportamentul delfinilor și cel uman, delfinul fiind cel mai apropiat de om dintre mamiferele acvatice și având și un limbaj complex. De altfel aceste apropieri au făcut ca delfinii să fie folosiți în programele de educare și revitalizare cerebrală a copiilor cu sindrom Down sau cu alte afecțiuni. „Sunt delfinarii unde copiii cu distrofii musculare sunt puși în apă alături de delfini și s-a constatat o efuziune, o creștere a activității cerebrale a acestor copii”, a subliniat prof. Ciurea. Din păcate inteligența deosebită a delfinilor este folosită și în scopuri militare.

Prof. Ciurea spune că ideea acestei preocupări a plecat chiar de la laureatul Nobel de origine română George Emil Palade, care a studiat tubul urinifer al delfinului.

Asemănările dintre coloana vertebrală a delfinului și cea a omului vor fi aprofundate în cadrul unei lucrări care va fi prezentată în cadrul unei conferințe internaționale care va avea loc în Dubai.

Anatomia ascunsă a SNC în pictura lui Michelangelo

Privită cu ochii unui specialist în neurochirugie, pictura plafonului Capelei Sixtine realizată de Michelangelo între anii 1508 – 1512 dezvăluie interpretări surprinzătoare, care arată atât cunoștințele solide de anatomie ale marelui renascentist, dar și profunzimile încă neexplorate în totalitate ale creațiilor sale. Lucrarea prof. Ciurea a fost prezentată în premieră în Brazilia, în septembrie 2011, și continuă cercetările lui Frank Lynn Meshberger, care a realizat o interpretare a Creației lui Adam bazat pe neuroanatomie (JAMA 264, octombrie 1990). „Lucrarea i-a fost comandată lui Michelangelo de papa Iuliu al II-lea, ca să-l proslăvească pe Dumnezeu. Toate elementele din pictură dovedesc că Dumnezeu, care este încadrat într-un element asemănător creierului uman, a făcut omul după chipul și asemănarea lui și că darul cel mai prețios a fost creierul”, spune prof. Ciurea. În Dubai va fi prezentată lucrarea „New ideas regarding the hidden anatomy in Michelangelo paintings”, care adaugă elemente și argumente noi acestor interpretări.

About Author

Prof. Dr. MSc. ALEXANDRU VLAD CIUREA

Comments are closed.