De veghe în lanul cu sănătate

0

Sunt zece ani iată de când “scriu pe sănătate”, cum zicem, noi între noi, jurnaliștii, și opt ani de când conduc revista Medica Academica.

Am prins destule reforme, miniștri de m‑am plictisit – cred că sănătatea e campioană națională la numărul de miniștri – șefi de Casă și Case, secretari de stat, șefi de birouri și direcții, păreri pro și contra, strategii fundamentate și perdele de fum aruncate ca într-o doară, greve și proteste, conferințe de presă și evenimente, întâlniri formale și informale în care jurnaliștii sunt adunați să fie convinși, lămuriți de ceva, antrenați în discuții despre cum să facem să soluționăm una sau alta… De fapt mi se pare că ne strângem numai pentru a ni se vinde povești, exerciții de imagine și… PR (public relations!).

Aud mereu de români că sunt așa și pe dincolo, că părerologia e sport național, deși mă uit la posturile străine și văd și acolo cum se critică unul pe altul și deconstruiesc la televizor orice. Dacă te uiți la francezi, nici sistemul lor nu e perfect, deși de aici îl vedem frumos tare. Și așa și la britanici, șamd. Perfecțiunea nu prea există aici, deși unii plătesc muult mai mult și poate că ar putea să o reclame. La noi sunt încă aberații, paradoxuri, dar care dacă luăm atitudine se rezolvă, până la urmă. Schimbarea se petrece în mintea noastră, cu muuult înainte ca să se manifeste și în afară.

Am recitit materiale pe care le-am scris acum câțiva ani și am avut surprinderea să constat că sunt perfect valabile, cu minime modificări legate de numele celor implicați. În afară de avansul vizibil în cotă de piață al medicinei private, simultan cu o eroziune a imaginii publice – că nimic nu e pe degeaba – prea puține s-au schimbat. Poate trebuie să ajungem la o masă critică la care încă nu s-a ajuns, care să schimbe lucrurile, poate e totodată o problemă de timp și de capacitate de reacție, dar cred că e mai ales de conștiință…

Oricum, am strâns într-o carte toate editorialele publicate în Medica Academica în toți acești ani și frumoși, dar și nebun de grei, și vă invit să-mi fiți alături la lansare la standul eLiteratura, sâmbătă 25 noiembrie, ora 15, la Târgul de carte Gaudeamus!

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.