Prof. Dr. Mihai Voiculescu: Ar trebui sa avem de trei ori mai mulţi nefrologi

0

În România există circa 250 de medici nefrologi, însă numai centrele private de dializă ar avea nevoie de 300 – 320 de medici nefrologi, a declarat prof. Mihai Voiculescu cu prilejul unei conferinţe de presă organizate la finalul Congresului Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant şi Acces Vascular. Prof. Voiculescu a estimat că necesarul de nefrologi în România este de trei ori mai mare, respectiv de 750 de medici.

“Societatea Română de Nefrologie numără 240 de medici nefrologi, şi dintre aceştia 40% provin din alte specialităţi. <<Defecţiunea>> s-a produs în mod repetat la nivelul alocării la rezidenţiat; se alocau opt locuri/an pentru nefrologi, doar de doi ani de zile numărul lor a crescut. Avem 70 de centre de dializă, care numai ele au nevoie de 300 – 320 de nefrologi. În momentul de faţă ar fi nevoie de cel puţin de trei ori mai mulţi nefrologi!”, a explicat prof. Mihai Voiculescu, preşedintele Asociaţiei Române de Nefrologie şi Acces Vascular, şeful Centrului de Medicină Internă şi Nefrologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni. Pentru comparaţie, Belgia are 300 -350 de nefrologi la o populaţie de 10 milioane de locuitori, iar Olanda 250 de nefrologi la 16 milioane locuitori. Un aspect care nuanţează această statistică este faptul că în Belgia, de exemplu, în centrele de dializă pot lucra şi medici de familie, sub coordonarea nefrologilor, în timp ce la noi medicul trebuie să fie specialist în nefrologie.

În România numărul de pacienţi dializaţi este de 500 / un milion de locuitori, în creştere faţă de media de acum câţiva ani de 400 / un milion de locuitori, însă mult sub media europeană de 800 / milion. Acest indicator s-a îmbunătăţit în România prin reducerea populaţiei, şi nu prin creşterea accesului la dializă, au explicat specialiştii. “În Belgia nu există nicio limitare în privinţa accesului la dializă, chiar şi cei cu depresii şi afecţiuni mentale au acces, iar media de vârstă a pacienţilor dializaţi a crescut la 74 de ani. Pentru societate aceste costuri mari încep să devină dificil de suportat, iar întârzierile la plată ajung şi la şase luni”, a explicat prof. Raymond Vanholder (Belgia), preşedintele Asociaţiei Renale Europene şi al Asociaţiei Europene de Dializă şi Transplant (ERA-EDTA). În România nu există întârzieri, “dar numai pentru că ne încadrăm în buget”, a explicat prof. Mihai Voiculescu.

Piaţa de dializă este una dintre cele mai bine reglementate, fiind una dintre primele pieţe private în sectorul serviciilor medicale. Costul unei şedinţe de dializă este decontat operatorilor la 118 euro, valoare neschimbată din 2005, iar cursul euro este stabilit la 4 lei. Operatorii privaţi de dializă îşi doresc actualizarea acestui curs. Un pacient are nevoie de 152 de şedinţe de hemodializă pe an, costul anual al hemodializei per pacient fiind de peste 18.000 de euro. Numărul total al dializaţilor în România este de 10.000.

Boala renală cronică este subdiagnosticată în România, în principal pentru că pacientul este trimis foarte târziu la specialist de către medicul de familie, a apreciat prof. M. Voiculescu.

Ediţia a 8-a a Congresului Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant şi Acces Vascular a avut loc la Bucureşti în perioada 26 – 28 aprilie, la Bucureşti.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.