eHealth survey: 92% dintre spitalele din Europa au acces la broadband, 81% au fişa electronică

0

Conform unui survey eHealth făcut de Comisia Europeană şi dat publicităţii cu prilejul conferinţei de la Budapesta, 90% dintre spitalele din Europa au acces la broadband şi 80% au implementată fişa electronică a pacientului, dar numai 4% dau pacienţilor acces online la propriile lor dosare electronice.

Surveyul oferă informaţii importante pentru Grupul de lucru al Comisiei Europene pentru implementarea eHealth (EU eHealth Task Force), care s-a reunit la Budapesta cu prilejul evenimentului eHealth week (10 -12 mai), cu scopul de a realiza obiectivul stabilit de Digital Agenda, care a stabilit anul 2015 ca data limită pentru a oferi pacienţilor acces online la datele lor medicale.

La acest moment, implementarea eHealth în statele europene variază în limite foarte largi, de la proiecte de mici dimensiuni în Bulgaria la reţeta electronică – ePrescription – implementată în proporţie de 40% în Spania, 80% în Estonia şi 100% în Suedia.

Surveyul a fost făcut în 906 spitale din toate cele 27 de state membre la care s-au adăugat Croaţia, Islanda şi Norvegia.

Alte date care au reieşit din cercetare arată că 71% dintre spitale utilizează sisteme de eRezervare pentru programarea pacienţilor, 65% au un sistem comun de înregistrare a pacienţilor şi 61% au un sistem de arhivare comună a fişelor pacienţilor. De asemenea, 43% schimbă rapoarte radiologice în mod electronic iar 39% folosesc sistemul videoconferinţelor pentru consultaţii între stafful intern şi specialiştii externi.

De asemenea, 54% au acces WiFi iar 30% utilizează reţeta electronică pentru prescrierea de medicamente.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.