EMA: Iritații ale pielii și afecțiuni ale rinicilor, efecte adverse ale vaccinării cu ARNm?

0

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) investighează o posibilă legătură între vaccinurile ARN mesager și noi afecțiuni de care s-au plâns persoanele vaccinate, potrivit Fierce Pharma. Autoritatea încearcă să stabilească dacă vaccinarea poate genera o reacție alergică la nivelul pielii numită eritema multiform sau două afecțiuni ale rinichilor și a solicitat date suplimentare de la Pfizer, BioNTech și Moderna.

În iunie, FDA (US Food and Drug Administration) a solicitat Pfizer-BioNTech și Moderna să includă pe etichetele lor un avertisment că vaccinul ar putea cauza, în rare cazuri, inflamația inimii. În iulie, EMA a studiat o posibilă legătură cu acest efect, însă ambele entități au concluzionat că beneficiile vaccinurilor depășesc riscurile.

Pfizer a declarat că sute de milioane de persoane au primit vaccinul produs de companie și că efecte adverse serioase care nu sunt asociate vaccinului pot apărea la populația generală în proporții asemănătoare.

EMA nu a oferit informații despre câte persoane s-au confruntat cu noile posibile efecte adverse. Mai mult de 330 de milioane de doze de Pfizer-BioNTech au fost administrate în Europa și peste 43 de milioane de doze de Moderna. În iunie, Comisia Europeană a anunțat că nu va reînoi contractele cu AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Eritema multiform cauzează leziuni rotunde ale pielii care ar putea afecta și membranele mucoase din cavitățile interne ale corpului. Sindromul nefrotic face ca rinichii să elimine prea multe proteine în urină. Glomerulonefrita cauzează inflamație la nivelul filtrelor din rinichi. Simptomele afecțiunilor renale sunt: oboseala, urină cu sânge sau spumoasă, umflarea picioarelor, abdomenului sau pleoapelor.

EMA studiază, de asemenea, și efectele adverse ale vaccinării asupra ciclului menstrual la toate vaccinurile disponibile momentan.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.