epidemii și pandemii

0

Îmi aduc aminte de un manual recent pentru școala primară care a stârnit controverse pentru că micuții elevi trebuiau să opereze cu noțiunea de “esofage”. Un plural neobișnuit pentru că în firesc e să ai mai multe mere, pietre, creioane, nicidecum nu te întâlnești în viața obișnuită cu pluralul unui segment al tubului digestiv. Mulțimea oamenilor care discută despre “esofage” sau au o preocupare pentru subiect se suprapune cu a chirurgilor sau a unui grup restrâns de specialiști. Poate doar dacă cumperi gâturi de pasăre – cum se găseau cândva în alimentare – poți să îți mai pui problema de esofage. Oricum și asta e tot în afara universului de preocupări ale micuților.

Am dat acest exemplu extrem pentru că banalizarea unor idei, concepte, subiecte dramatice, aducerea acestora în derizoriu are implicații subtile, potențial extrem de grave, dar care pot fi sumarizate și ilustrate perfect de istorioara cu Petrică și lupul – când după multe sperieturi în glumă aplicate sătenilor alarma n-a mai avut niciun efect atunci când lupul chiar a venit.

Dacă în textele de (așa-zisă) presă folosim în disperare “spectaculos”, “catastrofă”, “senzațional” “exclusiv”, ce cuvinte mai avem atunci când un eveniment ca atare chiar apare?!

Pandemia de covid 19 pare că a (re)descoperit acest cuvânt pentru toată lumea, și acum urmează – dat fiind efectele devastatoare pe care le-a avut – să fie utilizat pe scară largă. OMS vorbește acum de pandemia de obezitate, din punctul meu de vedere mult mai gravă și cu efecte mai profunde și de mai lungă durată. Aș adăuga de la mine pandemiile care mă preocupă personal, pandemia de plastic, foarte gravă pentru nava cosmică Pâmântul cu care navigăm în oceanul necunoscut și negru, pentru că în numai 30-40 de ani a ajuns deja în celulele omului, pandemia informațională, de bombardamentul căreia nu prea putem să ne ferim, pandemia de stres, pandemia de depresie și mai sunt multe altele, care mai de care mai pandemii și mai epidemii, pentru că internetul face totul mult mai prezent, mai acum, mai obișnuit și chiar banal.

Ca aerul.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.