Europa – termene extinse pentru accesarea fondurilor structurale

0

Comisia Europeană a decis recent acordarea unei perioade de graţie ţărilor care nu au folosit până în prezent toate fondurile europene care le sunt alocate, oferindu-le astfel accesul la o soluție de finanțare pe fondul efectelor negative ale crizei economice, notează euractiv.com. Inițiativa face parte dintr-un set de măsuri gândite pentru a facilita accesul la fonduri europene regionale și fonduri de coeziune, ceea ce are drept scop încercarea de a rezolva lipsa de lichidități de pe piețele europene.

p38

Principalele măsuri luate de Comisia Europeană vizează stimularea accesului la fonduri pentru un grup de țări, considerate ca având cea mai mare nevoie de susținere. România, dar și Ungaria, Estonia, Letonia și Lituania au primit avansuri totalizând 775 de milioane de euro. Aceste state fie au beneficiat de un împrumut de la Fondul Monetar Internațional, fie s-au confruntat cu o scădere a produsului intern brut cu mai mult de 10% din cauza crizei.

Potrivit legilor UE în vigoare, dacă fondurile alocate la un anumit moment nu sunt cheltuite în doi ani, se întorc la bugetul european.

Noile reglementări acordă țărilor un dead-line extins, măsură care ar putea împiedica pierderi de aproximativ 220 de milioane de euro pentru țările cu un ritm mai lent de accesare a fondurilor. Este vorba de 125 de milioane de euro pentru Spania, 65 de milioane euro pentru Italia, nouă milioane de euro pentru Marea Britanie, șase milioane de euro pentru Gemania și 20 de milioane pentru proiecte de cooperare între diferite state.

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica

About Author

Medica Academica

Comments are closed.