Iași: Actualităţi privind Reabilitarea pulmonară şi Ventilaţia mecanică la domiciliu

0

Conferința „Actualităţi privind Reabilitarea pulmonară şi Ventilaţia mecanică la domiciliu”, desfășurată la Iași în perioada 11 – 12 mai, a reunit pentru prima dată în România, în cadrul aceleiași manifestări, specialiștii din toate domeniile care se ocupă de patologia toracelui –pneumologie, cardiologie, pediatrie, medicină de urgenţă, anestezie şi terapie intensivă, chirurgie cardiovasculară și chirurgie toracică. Temele principale de discuție au fost reabilitarea pulmonară, ventilația mecanică non-invazivă și medicina somnului.

 

Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul organizației American College of Chest Phy­si­cians (ACCP), o organizaţie profesională medicală multidisciplinară, profund dedicată misiunii sale de a promova prevenţia şi tratamentul bolilor toracelui prin leadership, educaţie, cercetare şi comunicare. Președinta conferinței și totodată inițiatoarea manifestării a fost conf. dr. Paraschiva Postolache (foto), MD, PhD, FCCP, de la Spitalul Clinic de Recuperare Iași și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, care este și vice-președinte al Consiliului ACCP al Regenților și Guvernatorilor Internaționali, membru al Comitetului de Dezvoltare și Educație Globală al ACCP, Regent Internaţional al ACCP pentru România.

În organizare au fost implicate principalele asociații și societăți profesionale din țară – Societatea Română de Pneumologie, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, Societatea Română de Medicină de Urgență, Societatea Română de Chirurgie Toracică și Cardiovasculară, Societatea Română de Pediatrie. ACCP a aniversat recent 75 ani de la înfiinţare și prin viziunea sa de a reprezenta o resursă de vârf pentru îmbunătăţirea asistenţei de urgenţă și a condiţiei cardio-pulmonare, datorită înaltului prestigiu știinţific internaţional pe care l-a câștigat, a motivat înscrierea în rândurile sale a numeroși specialiști din mai toate ţările lumii, deși are caracter naţional. Este prima manifestare de o asemenea importanță organizată în România sub patronajul ACCP.

Manifestarea a inclus și un eveniment satelit, „Curs de medicina somnului, tratamente moderne aplicate în sindromul apneic în somn”. Dat fiind numărul mare de specialități prezente, pentru fiecare specialitate au fost alocate 90 de minute de simpozion.

Invitații străini au fost reprezentați în primul rând de conducerea ACCP – prof. dr. Suhail Raoof (pneumolog), președintele ACCP, prof. dr. David Gutterman (cardiolog), prof. dr. Darcy Marciniuk (pneumolog), prof. dr. Panagiotis Behrakis (pneumolog), dr. Liana Pradan (Canada). Dintre specialiștii români prezenți menționăm pe prof. dr. Florin Mihălţan, președintele Societății Române de Pneumologie, dr. Raed Arafat, președinte SMUCR România, prof. dr. Traian Mihăescu, editorul BMJ în România, prof. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu, prof. dr. Marin Burlea, președintele Societății Române de Pediatrie.

ACCP reprezintă 18.400 de membri care furnizează îngrijiri medicale în aria pulmonară, îngrijire de urgență și medicina somnului în Statele Unite ale Americii și în peste 100 de state din lume, fiind și furnizor un important furnizor de Educație Medicală Continuă. Revista oficială a ACCP e CHEST, o publicație cu peste 30.000 de cititori ai ediției tipărite și 400.000 ai ediției on-line.

Există și Fundația CHEST, o organizație nonprofit, care promovează sănătatea publică prin educație, îngrijire și susținerea comunităților.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.