Cercetări recente arată că o cincime dintre persoanele care suferă de melanom avansat nu mai au nici un semn de tumoare în corp după ce sunt tratate cu două medicamente imunoterapice, potrivit BBC News.
Primele informații care ilustrează rezultatele utilizării combinate ale ipilimumab și nivolumab au arătat că 69% dintre pacienți, dintr-un studiu la care au participat 142 de pacienți, erau în viață la doi ani după tratament. Medicii britanici care au condus studiul au menționat că rezultatele sunt încurajatoare. Date dintr-un alt studiu asupra imunoterapiei în cancer, cu pembrolizumab, aparținând companiei farmaceutice Merck, au demonstrat, de asemenea, o creștere a supraviețuirii.
Melanomul, cea mai gravă formă de cancer de piele, se află printre cele mai comune tipuri de cancer din Marea Britanie și este responsabil pentru mai mult de 2.000 de decese în Marea Britanie în fiecare an.
Revoluția imunoterapiei
Atât ipilimumab, cât și nivolumab, dezvoltate de Bristol-Myers Squibb, au devenit terapii standard în melanom, dar cercetătorii consideră că terapia combinată va fi esențială. Studiul clinic a arătat că rata de supraviețuire după doi ani de ipilimumab a fost de 53% și că tumorile niciunui pacient nu au dispărut complet. Cifrele echivalente pentru terapia combinată au fost de 60% și, respectiv, 22%. Totuși, mai mult de jumătate dintre pacienți s-au confruntat cu incidente grave care le-au pus chiar în pericol viața ceea ce i-a determinat să întrerupă tratamentul.
De obicei, când un tratament eșuează și cancerul începe să crească din nou, atunci medicamentul devine inutil, dar Dr. Larkin, care a condus studiul clinic la Royal Marsden Hospital din Londra, a afirmat că în acest caz lucrurile stau altfel. ”Combinația terapiilor schimbă echilibrul sistemului imunitar și după doi ani sistemul imunitar ar putea să nu mai recunoască tumoarea. Pentru mine este foarte încurajator că oferind combinația de medicamente putem redetermina sistemul imunitar să o recunoască din nou”, a explicat dr. Larkin.
De asemenea, este important să fie identificați pacienții care beneficiază cel mai mult de această combinație și care categorie de pacienți este cel mai expusă efectelor secundare, au afirmat specialiștii.