Mai mult decât covid

0

Deși pandemia de covid-19 a polarizat toată atenția omenirii, uneori până la obsesie, medicina este mai mult decât covid, iar oamenii au nevoie de întreaga paletă de servicii medicale și de întreg universul de cunoaștere și pricepere al doctorilor.

Tocmai în aceste momente vitrege, când haosul se înstăpânește și totul o ia la vale, normalitatea devine un reazem și un mod de a rezista. Da, or să apară alte tulpini și alți viruși, iar oamenii o să se nască și o să moară. E‑adevărat că populația trebuie apărată și informată, iar măsurile trebuie luate spre binele comun, însă derapajele de orice fel nu știu cât și cum ajută. Măsurile trebuie luate cu înțelegere și empatie pentru oameni, și nu în detrimentul lor.

Ne confruntăm un război provocat de oameni, pentru care eram mult prea puțin pregătiți. Poate vor veni și altele, cine știe, pentru că omul se joacă cu focul, și e de presupus că va mai pârjoli păduri și pajiști și case ale oamenilor până va învăța noile reguli de stingere și prevenire ale incendiilor biologice.

Malraux spunea că mileniul următor va fi religios sau nu va fi deloc. Eu aș spune, dat fiind puterea pe care geneticienii o au în mâinile lor – și nu numai ei – că secolul următor va fi moral sau nu va fi deloc. Jucăm acum o primă rundă, într-un război care poate deveni în fiece moment de nesuportat de dur.

Casta medicilor a plătit Tribut acestui război și, în acest număr, preluăm date strânse de Colegiul Medicilor din Iași, pentru a aduce un omagiu celor care au plătit cu viața lor, în anul de grație pandemică 2020. Le mulțumim pentru tot efortul lor de pregătire, experiență și devotament, în condițiile deloc ușoare în care se practică medicina în România, spre binele milioanelor de pacienți pe care i-au îngrijit.

Dumnezeu să-i odihnească în mare pacea Sa!

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.