România în An Centenar ne-a oferit prilejul de a sărbători Medicina în An Centenar, printr-o serie de suplimente pe care revista Medica Academica le-a realizat, pe diverse specialități, cu sprijinul unor lideri de opinie și personalități ale domeniului.
Deși din afară media se concentrează asupra aspectelor negative, nefavorabile, demontând cu obstinație sistemul medical, specialiștii și munca acestora de fiecare zi, uneori chiar eroică, adăugând problemelor reale din sistem – pe care nu le putem nega – lupta cu dezamăgirea și imaginea publică proastă, există pași înainte care se fac și zone de lumină și de progres.
O evidență care nu poate fi negată este faptul că trăim mai mult, mai sănătoși, și medicina ne-a adus ani buni în dar. Accesibilitatea este iar o calitate a sistemului medical românesc, un avantaj recunoscut chiar și de cei din afară. Calitatea medicilor români, mai ales privit sub raportul investițiilor făcute, este iar un fapt. Nu știu câți dintre specialiștii de-afară ar putea livra aceeași calitate în condițiile de-aici, de la noi. Iar dacă adăugăm și perspectiva celor 100 de ani, într-un scurt parcurs istoric al specialităților, cu oameni dăruiți care au marcat istoria unui anumit domeniu, fie el ortopedia, cardiologia sau ginecologia, vedem chiar cum se scrie istoria – încet, sub ochii noștri, de oameni pe care i-am cunoscut sau pe care îi cunoaștem, doar că suntem uneori prea preocupați de nimicuri și ținte false ca să vedem asta. Cădem prea ușor în plasa țintelor false, suntem distrași prea adesea de nimicuri de la ceea ce ar trebui să ne mobilizeze cu adevărat.
Mulțumesc colegului meu Grigore Iuga, cel care a inițiat și a crezut cu tărie în acest proiect – Medicina în An Centenar – dar și tuturor celor care ne-au susținut și ne-au ajutat să îi dăm trup.
Și să nu uităm că istoria se scrie în fiecare zi. Chiar cu noi înșine.