MedLife, studiu prelimiar: Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie nu este prezentă în România

0

În urma unei analize, efectuată de către specialiștii MedLife, a peste 60 de genomuri SARS-CoV-2, provenite din Brașov, Cluj, Timișoara, Sibiu și București, s-a constatat că noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie nu a fost identificată, deocamdată, pe teritoriul României, potrivit unui comunicat de presă.

“Prin analizarea tulpinile de SARS-CoV-2, folosind metoda de secvențiere dezvoltată de CDC (Centers for Disease Control) din Statele Unite, care ne permite secvențierea completă a genomului viral, am dedus că până în acest moment, teritoriul României nu a fost afectat de noua tulpină COVID-19. Un aspect foarte important este că formele virusului care circulă pe teritoriul țării noastre, care au fost identificate în procesul de secvențiere, sunt recunoscute de vaccinul Pfizer-BioNTech, aceste fiind un motiv în plus pentru ca pacienții români să se înscrie în campania de vaccinare”, a menționat Dumitru Jardan, biolog.

Conform cercetărilor internaționale, noua variantă de COVID-19 ar putea fi cu până la 70% mai contagioasă, însă nu sunt încă date care să ateste că această infecție este mai mortală. Noua tulpină a virusului Covid-19 a apărut inițial în Marea Britanie, ulterior fiind confirmată în mai multe țări, precum Italia, Danemarca, Olanda, Franța, Spania, Portugalia, Australia și Canada.

Puțin probabil ca virusul să reinfecteze pacienții vindecați

Totodată, în cadrul aceluiași studiu s-a pus accent și pe mutațiile genei S, mutațiile căreia se presupune ca ar permite virusului să infecteze oamenii care au trecut deja prin boală. Astfel, mutațiile identificate la pacienții din România arată că este puțin probabil ca virusul să poată reinfecta pacienții vindecați.

“Gena S este cea mai importantă genă pentru infecțiozitatea virusului întrucât codifică o proteină ce se leagă direct de receptorul de pe suprafața celulelor umane, aceasta fiind deseori ținta unui răspuns imun antiviral. Mutațiile identificate de echipa noastră la nivelul genei S nu susțin teoria legată de faptul că virusul ar fi capabil de reinfecție. Însă studiem permanet, deoarece în viitor însă situația s-ar putea modifica”, a mai spus biologul Dumitru Jardan.

Raportul, o inițiativă socială, a fost derulat integral de către specialiști MedLife, cu resursele materiale proprii ale companiei. MedLife își propune să monitorizeze constant prin secvențiere cazurile de SARS-CoV-2 din România pentru o mai bună caracterizare a virusurilor care circulă pe teritoriul țării. Sunt în plan alte 100 de genomuri în luna Ianuarie 2021, pentru a identifica informații noi, relevante pentru piața locală și care să contribuie la adaptarea strategiei naționale de luptă împotriva COVID-19.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.