Mircea Cinteză: Salariile medicilor ar trebui dublate

0

Prof. Mircea Cinteză, membru al Comisiei de Sănătate din Senat, consideră că bugetele actuale din sănătate nu pot pune decât problema supraviețuirii, iar politizarea funcțiilor până la nivelul managerului de spital introduce probleme suplimentare într-un sistem și așa extrem de slăbit de subfinanțare și de exodul medicilor.

cinteza 2

Care considerați că sunt principalele probleme din sănătate?

– Prima problemă este cea a unei subfinanțări strigătoare la cer. Încercând să facem actualul nivel de servicii de sănătate – care sunt mediocre – noi cheltuim din bugetul pe care-l avem 85% pentru salarii și utilități. Salariile sunt cele prevăzute de lege și nu sunt mari, sunt mici. Dacă ar fi ca medicii și personalul sanitar să se revolte cum se revoltă alte categorii sociale, salariile ar trebui dublate.

În aceste condiții, salariile înseamnă 85 – 90% din bugetul unei unități sanitare cu paturi. Asta înseamnă că, pentru medicamente, pentru consumabilele de la chirurgie sau pentru reactivii de laborator rămân 10 -15% din bugetele spitalelor, ceea ce este atât de puțin că nu se pune problema gestionării lor, ci doar realizarea unei supraviețuiri sub limita decenței.

A doua problemă este cea a veniturilor medicilor și a faptului că, dinpricina veniturilor mici și a situației că nu au cu ce să lucreze, un număr care a ajuns la 20% din totalul medicilor din România au făcut cerere de emigrare și, probabil, majoritatea au și dus-o la capăt. Cifrele oficiale ale Colegiului Medicilor și ale Ministerului Sănătății arată că din 2007 până în 2009 anual au fost făcute între 1 600 și 2 000 de cereri de emigrare profesională, în 2010 continuând într-un ritm și mai accelerat. Asta înseamnă un total de 8‑9 000 de medici dintr-un total de 40 000.

Este dramatic, în condițiile în care în România există zone fără anesteziști, fără medici de terapie intensivă, fără suficienți medici pentru urgență. Este o situație periculoasă pentru bolnavii din acele județe sau porțiuni de județ. Medicii de familie sunt, de asemenea, inegal distribuiți.

– Aveți și o soluție?

– Este o singură soluție: finanțarea la nivel de măcar 6% din PIB, câtera angajamentul Guvernului Tăriceanu, pe care actuala guvernare nu a mai făcut-o.

Delia Budurcă, redactor șef

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica

About Author

Medica Academica

Comments are closed.