Nicolae Lucian Duţă, preşedintele CNAS: Poate sunt optimist, dar informatizarea va fi gata la mijlocul lui 2011

0

Criza forţează autorităţile să ia măsuri de reformă profundă în sistemul medical. Preşedintele CNAS vorbeşte despre despre cost – eficienţă în sănătate, despre matricizarea cheltuielilor prin ghidurile de diagnostic şi tratament, despre definirea pachetului bazal de servicii medicale. Şi, cu optimism, despre prioritatea numărul unu a momentului, informatizarea sistemului, care se aşteaptă să fie gata la mijlocul anului viitor.


– Aţi fost pentru doi ani directorul Spitalului Judeţean Ilfov. Ce aţi înţeles, acolo, despre sistem ?

– A fost o experienţă care m-a ajutat foarte mult în formarea mea ca manager de sistem. Atunci am înţeles prima oară despre acest sistem ce înseamnă subfinanţarea lui şi că are nevoie de reforme profunde. Dincolo de toate discuţiile din ultimii ani referitoare la reformă, în realitate, din păcate, nu s-au luat măsurile de profunzime care trebuiau luate demult.  Pe vremea aceea am avut o colaborare foarte  bună cu Consiliul Judeţean, aşa am înţeles că această colaborare este foarte importantă. Datorită Consiliului Judeţean am reuşit să ţin acel spital pe linia de plutire. În momentul în care am înţeles acel lucru, şi prin prisma faptului că eram şi consilier general la primăria Capitalei, am fost şeful comisiei de negociere cu ministrul Eugen Nicolăescu, şi după îndelungi discuţii am reuşit să-l conving să facă proiectul pilot de la Bucureşti cu descentralizarea spitalelor. A fost un proiect de succes şi dovedeşte că descentralizarea spitalelor poate reprezenta un prim pas foarte important în reformarea sistemului sanitar.

– Avem 460 de spitale. Când spuneţi descentralizare accentuată, la ce fel de spitale vă gândiţi ?

– Sunt poate două modalităţi, una mai accentuată, în care toate spitalele trec la comunitatea locală, şi o a doua, în care doar spitalele de urgenţă, cele clinice şi institutele rămân în subordinea Ministerului Sănătăţii. Trebuie să ai o plasă de siguranţă în caz de cataclism, război, e vorba de securitatea naţională. Şi atunci poate că pare mai fezabil să se facă în doi paşi. Grosso modo, probabil că putem vorbi de descentralizarea a 400 de spitale, aproximativ, pentru că spitalele de urgenţă, judeţene şi clinice şi institutele sunt cam în jur de 80‑100, deci 400 s-ar preta. Vreau să fie foarte clar că descentralizarea nu înseamnă să închidem spitale. Comunitatea locală este cea care va decide că doreşte să se implice şi cât poate, pentru că este posibil ca de unele spitale din anumite comunităţi nici să nu mai fie nevoie.

– Criza a împins sistemul undeva la limitele sale. Consideraţi că vă obligă – pe dvs. autorităţi – să luaţi măsuri rapide ?

– Sistemul de sănătate are două mari puncte de presiune, doi mari consumatori: pe de-o parte, spitalele, pe de alta, consumul de medicamente. Anul acesta, 2010, are şi o parte bună şi una rea. Partea rea este că suntem într-o criză financiară profundă, şi aici nu vorbim numai de sistemul sanitar, partea «bună», între ghilimele, este că în momente de criză eşti obligat să adopţi nişte măsuri de reformă reală. Şi atunci eu am toată speranţa că anul acesta procesul de descentralizare cel puţin va începe, dacă nu cumva vor fi făcuţi paşi importanţi.

10-13_02

– Tot din acest pachet de măsuri de reformă reală vorbim şi de pachetul minim ?

– Pachetul minim reprezintă serviciile medicale bazale, minime, pe care, la un moment dat, sistemul unui stat şi le poate permite să le ofere populaţiei. În realitate, acest pachet nu a putut fi definit cu exactitate până acum dintr-un motiv foarte simplu: niciodată nu au fost eliberate ghidurile de diagnostic şi tratament care permit matricizarea tehnică a sistemului, în primul rând, care, de aici, se transformă în matricizare financiară.

Aceste ghiduri trebuie făcute de Ministerul Sănătăţii în colaborare cu Colegiul Medicilor, şi am avut discuţii cu dl. ministru şi l‑am rugat frumos şi mi-a promis că va reprezenta şi pentru dânsul o prioritate, pentru că odată cu elaborarea ghidurilor de diagnostic şi a protocoalelor de tratament vom putea să spunem un lucru foarte simplu: este subfinanţat sistemul sanitar? Şi dacă este subfinanţat, cu cât? Căci noi nu ştim valoarea cu care este el în momentul ăsta subfinanţat. Şi al treilea lucru, cel mai important, este că vom putea defini pe baza acestor protocoale pachetul bazal de servicii. Acum, în realitate, pachetul bazal de servicii coincide cu pachetul maximal.

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica

Interviu realizat de Delia Budurcă

About Author

Medica Academica

Comments are closed.