Pacienții care au nevoie de o transfuzie de sânge ar putea deveni proprii donatori în viitor, arată un studiu publicat în Blood, jurnalul de specialitate al Societății Americane de Hematologie. Acesta prezintă rezultatele unei echipe de cercetare din Franța care a injectat unui pacient globule roșii cultivate în laborator din celule stem hematopoietice umane.
Cercetătorii și-au propus să dovedească faptul că aceste celule pot ajunge la maturitatea completă în corpul uman și au injectat, în primă fază, celulele șoarecilor de laborator. Experimentul a avut rezultate pozitive, iar în etapa următoare, folosind un donator voluntar, cercetătorii au creat un alt set de celule și i le-au injectat pacientului pentru a evalua durata de viață a acestora.
După cinci zile, rata de supraviețuire în corpul donatorului era între 94 și 100%, iar după 26 de zile, între 41 și 63%, comparativ cu media de 28 de zile reprezentând jumătate din durata de viață a globulelor roșii naturale. Rezultatele au demonstrat că durata de viață a celulelor cultivate este similară cu cea a celulelor naturale, susținând posibilitatea ca aceastea să reprezinte pe viitor o alternativă la transfuzie.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, rata donării de sânge este mai mică de 1% în peste 70 de țări, multe dintre acestea fiind în curs de dezvoltare sau tranziție și având necesități ridicate legate de transfuzie. Deși este nevoie de noi descoperiri la nivelul ingineriei celulare pentru a fructifica această direcție, cercetătorii consideră că ar putea reprezenta o alternativă validă la transfuzie, reducând totodată riscul complicațiilor grave sau infecțiilor care uneori însoțesc transfuzia tradițională.