PORTRET cu Delia Budurcă

0

Ne apropiem iată la Medica Academica de un număr rotund, aniversar, 100. Poate fi o viață, poate fi un centenar – abia sărbătorit, anul trecut, de întreaga Românie.

Am scris în viața mea de jurnalist care a lucrat la agenția națională de știri Agerpres, ziarul Adevărul, cotidianul financiar Business Standard, tot felul de specii jurnalistice și despre tot felul de domenii. Cel mai mult m‑am ferit de politică, pentru că aici am văzut cel mai mult impostura.

Scriind despre bani, subiecte economice și lumea financiară, stând cu ochii pe politica BNR, pe Ministerul de Finanțe, pe companii și pe oamenii de afaceri, mi‑am dat seama că de fapt cele mai bune subiecte – si adevăratele subiecte! – sunt oamenii. Ei fac știrile, companiile, legile, alți oameni bine, tot… Ei sunt cu adevărat un subiect inepuizabil. Îmi amintesc de o reflecție recentă a unui specialist în resurse umane – că a început să fie la căutare caracterul, și nu cunoștințele sau experiența, pentru că astea se învață!

În zece ani la Medica Academica am scris despre sute și sute de oameni. Am gândit un concept rotund de revistă, menit să construiască, să înțeleagă, să rotunjească o imagine în nuanțe și culori contrastante. Mi s-a reproșat uneori că e puțin prea mult roz, un filtru roz îl recunosc uneori și eu, dar pe care l-am înțeles și mi l‑am asumat. A fost o reacție naturală de a contrabalansa culorile întunecate pe care media generalistă, de multe ori fără să înțeleagă, uneori chiar cu rea-voință, le-a aruncat asupra castei medicale. E ușor să arunci vina în bloc, fără să vrei să înțelegi, să pui etichete, să preiei idei și să folosești cuvintele nedrepte ca pe niște arme. Rănești ușor, și mai ales pe cei responsabili, cei care muncesc amarnic ca să șteargă anatema care de fapt nici nu-i privea. Știu din proprie experiență – cum un cuvânt bun din partea Dvs, dragi cititori, mă încuraja să merg mai departe pe un drum greu și accidentat, care mă rănea.

De doi ani realizez și o emisiune TV, un talkshow cu un concept original, numit PORTRET cu Delia Budurcă. Emisiunea propune telespectatorilor un dublu portret al invitatului – unul din cuvinte, reflectat prin gândurile, faptele și opiniile invitatului, și un altul schițat în direct, pe hârtie, de un tânăr artist plastic.

“Dăruim întâlniri care ne inspiră!”, este sloganul emisiunii. Căutăm oameni interesanți, indiferent de domeniul de activitate, notorietate sau anonimat, care au construit în ei sau în ceilalți, care au transformat înfrângerea în victorie, care au mers contra curentului sau și-au împlinit un vis aparent irealizabil, într-o lume din ce în ce mai săracă în modele reale.

Vă învit să ne reîntâlnim și pe aceste coordonate, marți seara în direct de la 21,30 pe Nașul TV, vineri de la ora 13 sau sâmbătă de la ora 18 – înregistrări, precum și pe pagina de FaceBook a emisiunii PORTRET cu Delia Budurcă sau pe canalul meu de youtube unde regăsiți toate emisiunile realizate! 

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.