Premieră în transplantul de ficat la Institutul Fundeni

0

Prof. univ. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic “Dan Setlacec” de la Institutul Clinic Fundeni, a realizat o nouă premieră în transplantul de ficat, transplantând două porţiuni de ficat de la doi donatori diferiţi aceluiaşi receptor, o tânără în vârstă de 14 ani. Fata, care suferă de boala Wilson, o afecţiune metabolică a ficatului caracterizată prin depunerea de cupru la nivelul ficatului şi transformarea cirotică a acestuia, i-au fost transplantate două porţiuni de ficat, una de la mama sa, în vârstă de 33 de ani, şi una de la sora sa, în vârstă de 19 ani.

“Nici mama, nici sora sa nu puteau dona suficient ficat şi singura soluţie era apelarea la acest tip de operaţie, pe care nu l-am mai făcut până acum şi care înseamnă dublu transplant hepatic. Operaţia a decurs normal. Au fost trei operaţii în paralel, două de prelevare, de la mamă şi soră, şi una pentru implantarea lor la receptor”, a detaliat prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant hepatic din România. Anastomozele arteriale au fost făcute la microscop de prof. dr. Ion Lascăr. Prof. Irinel Popescu a menţionat că în Coreea de Sud această intervenţie este realizată frecvent, însă intervenţia este una de mare risc, atât pentru donator, cât şi pentru primitor.

Boala fetei a debutat brusc în ianuarie. Pacienta a venit de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” într-o stare gravă şi a necesitat suport de Terapie Intensivă. De la sfârşitul lui ianuarie i s-a făcut tratament şi pentru că exista riscul de deces s-a început investigarea unor posibili donatori.

În ceea ce priveşte rata de donare în România, una dintre cele mai mici din Europa, prof. Irinel Popescu a menţionat că una dintre piedicile pentru creşterea acesteia este şi modul cum funcţionează Agenţia Naţională pentru Transplant. Astfel, în primele trei luni ale acestui an s-au realizat zece transplanturi, iar anul trecut 64 de transplanturi.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.