Fundația “Academician Marin Voiculescu’’ a decernat premiile de excelenţă pentru anul 2009. La eveniment, organizat de prof. dr. Mihai VOICULESCU, preşedintele fundaţiei, au participat personalităţi marcante ale momentului. Premiile au fost înmânate de distinşi membri ai vieţii culturale, sociale şi politice: Radu Varia, Dinu Patriciu, Irina Cajal, Mircea Ionescu Quintus, Ioan Ţetu.
Anul 2009 a fost unul important pentru sistemul de sănătate din România, iar cei ce au contribuit cu succes la implementarea unor programe speciale au fost premiaţi de conducerea fundaţiei. Prof. dr. Oliviu Pascu, gastroenterolog, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘’Iuliu Haţieganu’’ din Cluj-Napoca, prof. dr. Irinel Popescu, șeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni, prof. dr. Adrian Săftoiu, gastroenterolog, rectorul Universităţii de Medicină Craiova, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase ‘’Matei Balş’’ şi jurnalistul Dan Lăzărescu, redactor-şef la ‘’Viaţa Medicală’’ au fost premianții din acest an. Mai mult, Valentin Ţăruș, preşedintele Tarus Group, a primit distincţia anuală din partea fundaţiei pentru contribuţia remarcabilă în dezvoltarea sistemului de sănătate.
Prof. dr. Irinel Popescu a declarat că şi în România, aşa cum s-a întâmplat şi în SUA, realizarea transplantului hepatic a însemnat o întreagă odisee. “Este foarte greu să duci la îndeplinire un lucru, dar este şi mai greu să-l continui’’, a spus prof. dr. Irinel Popescu, autorul primului transplant hepatic din România. În cadrul evenimentului, prof. dr. Adrian Streinu Cercel a adus un omagiu academicianului prof. dr. Marin Voiculescu, alături de care a lucrat la Spitalul Colentina şi cel care l-a învăţat să se uite prin microscop şi să utilizeze informaţiile în folosul pacientului. Domnia-sa a vorbit şi despre importanţa introducerii vaccinării împotriva hepatitei B, care a avut ca rezultat scăderea incidenţei acestei boli de la 13% la 3%-4%.
Alte trei premii au fost oferite de Fundația “Academician Marin Voiculescu’’ în cadrul celei de-a 6-a ediţii a conferinţei internaţionale Danubian Transplant Symposium 2009, care a avut loc, ca în fie-care an, la Viena şi care a fost organizată de Tarus Media. În cadrul acestei ediţii, trei dintre cei mai renumiţi specialişti ai transplantologiei europene au primit distincţia de excelenţă pentru activitatea medicală remarcabilă: prof. dr. Raimund Margreiter, prof. dr. Walter Klepetko şi prof. dr. Mihai Lucan.
Pentru al şaselea an consecutiv, fundaţia acordă premiile de excelenţă ca o recunoaştere a meritelor celor care-şi desfăşoară activitatea în domeniul medical, în diferite specialităţi, în cercetare, educaţie, management sanitar, filantropie, dar şi din domeniul publicisticii medicale. “Este o tradiţie care va continua”, au declarat organizatorii.
Premiile „Nicolae Cajal” şi „Dan Setlacec”
Academia Oamenilor de Stiinţă din România va acorda, în luna decembrie 2010, premiul „Nicolae Cajal” pentru cea mai bună publicaţie medicală din domeniul ştiinţelor fundamentale , precum şi premiul „Dan Setlacec” pentru cea mai bună publicaţie din domeniul medicinii clinice.
Johana Toma, redactor