Prof. Gheorghe Benga, descoperitorul proteinei canal a apei, Melania Medeleanu şi preşedintele CNAS, dr. Vasile Ciurchea, premiaţi la Gala Premiilor de Excelenţă Medica Academica

0

Savantul român prof. Gheorghe Benga, descoperitorul proteinei canal a apei, preşedintele CNAS, dr. Vasile Ciurchea, Melania Medeleanu şi Vlad Voiculescu, au fost premiaţi miercuri seară la Gala Premiilor de Excelenţă Medica Academica, eveniment organizat anual de compania TARUS Media pentru a promova excelenţa în sănătate, aflat la a şasea ediţie.

Evenimentul, moderat de Cristian Greţcu, a fost deschis de Delia Budurcă, Redactor Şef Medica Academica, şi de Valentin Tarus, preşedintele TARUS Group.

Premiile de Excelenţă ale revistei Medica Academica au fost acordate de un juriu condus de academician prof. Victor Voicu, secretar general al Academiei Române.

Prof. Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale şi membru al Boardului Consultativ, a acordat primul premiu, Premiul „Dan Setlacec” pentru cea mai bună realizare în chirurgie, doctorului Traian Dumitraşcu, IC Fundeni, iar dna Irina Cajal, preşedinta Fundaţiei “Academician Nicolae Cajal”, a acordat Premiul Fundaţiei pentru cercetare fundamentală d-nei dr. Carmen Diaconu, de la Institutul de Virusologie “Ştefan Nicolau”. Premiile au fost acordate pentru contribuţiile ştiinţifice importante ale autorilor, publicate în prestigiose reviste de profil.

Tot de recompensarea contribuţiilor ştiinţifice a vorbit şi Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate oferit profesorului Gheorghe Benga şi conferit de prof. Irinel Popescu, care a rostit Laudatio. “Prof. Gheorghe Benga este cel mai “titrat” savant român din perspectiva  articolelor publicate în reviste ştiinţifice internaţionale, cu un număr total de citări de 1920 (o lucrare cu 134 citări, alta cu 104 citări, ambele aparţinând categoriei “Citation Classics”, două alte lucrări cu 95 citări). Este citat în 801 articole ştiinţifice, cu un număr mediu de citări per item de 12,7 şi un Index Hirsch: 23”, a punctat prof. Irinel Popescu.

Preşedintele CNAS, dr. Vasile Ciurchea, a fost recompensat cu un Premiu de Excelenţă pentru “determinare şi transparenţă” în administraţie, premiul fiind înmânat de Delia Budurcă, Redactor Şef Medica Academica, ca un “vot de încredere pentru mai-binele aşteptat încă de pacienţii români”.

Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate ştiinţifică a fost acordat Dnei Dr. Dana Stănculeanu, Institutul Oncologic București, premiu înmânat de Carmen Iacob, reprezentant al companiei farmaceutice krka România.

Proiectul MagiCAMP, organizat de Vlad Voiculescu şi Melania Medeleanu pentru susţinerea copiilor cu cancer a fost recompensat cu un Premiu de Excelenţă acordat de  Ioana Bianchi, reprezentant Novartis.

Prof. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a fost recompensat cu un Premiu de Excelenţă pentru Programul marilor urgenţe care, prin cele cinci componente ale sale, va salva mii de vieţi şi a îmbunătăţit deja o serie de indicatori în secţiile de anestezie terapie intensivă.

Col. Dr. Ionel Droc, de la Centrul de urgenţă de boli cardiovasculare de la Spitalul Militar a fost recompensat cu un Premiu pentru “performanţă în pregătirea profesională a medicilor rezidenţi, după ce a asigurat pregătirea a peste 30 de medici specialişti în chirurgie cardiovasculară.

Premiul “Vox Patientis” a fost acordat Rozalinei Lăpădatu, preşedintă a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, înmânat fiind de Carmen Cârnu, director în cadrul Asirom.

Premiul pentru business farmaceutic a fost acordat Dlui Ioan Nani, director general Antibiotice Iaşi, iar Premiul de Excelenţă Medica Academica pentru cel mai activ colaborator a fost acordat prof. dr. Petru-Adrian Mircea, UMF Cluj Napoca.

Răzvan Vulcănescu, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a primit un Premiu de Excelenţă pentru “identificarea şi managementul unor surse alternative de finanţare în sistemul sanitar”.

Activitatea Dnei Dr Mihaela Cârmaciu, Marea Britanie, a fost recompensată cu Premiul de excelenţă “Români în lume.

Printre laureaţii premiilor din anii anteriori s-au numărat academician Leon Dănăilă, prof. dr. Vladimir Beliș (2012), prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte. În 2011, dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a primit Premiul Medica Academica pentru strategii în sănătate, în 2010, prof. dr. Șerban Bubenek, directorul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C.C. Iliescu”, a primit Premiul pentru educație medicală continuă, iar în 2011 Rodica Tănăsescu, preşedinte SNMF, era recompensată cu acelaşi premiu pentru un proiect on-line de educaţie medicală continuă.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.