Societatea Americană pentru Boli Infecțioase recomandă ca pacienții să nu fie testați pentru anticorpi împotriva SARS-CoV-2 în primele două săptămâni după expunerea la virus, potrivit medscape.com.
Momentul optim pentru o astfel de testare este la trei-patru săptămâni după expunere, a afirmat Angela M. Caliendo, profesor și vicepreședinte executive al Departamentului de Medicină de la Universitatea Brown din Providence, Rhode Island.
Societatea Americană pentru Boli Infecțioase a analizat 47 de studii publicate și a concluzionat că, în primele două săptămâni după expunerea la virus, mulți pacienți nu au dezvoltat încă anticorpi. Astfel, dacă medicii văd că un pacient are simptome în primele două săptămâni, dar testul de anticorpi este negativ, nu se poate exclude posibilitatea ca pacientul să aibă totuși Covid-19.
Cercetătorii au spus că au fost surprinși să descopere că un test care evaluează nivelul imunoglobulinei (IgM) nu oferă informații relevante față de imunoglobulina G (IgG). Anticorpii IgM apar în mod normal mai devreme, însă nu pentru SARS-CoV-2.
Nici unul dintre teste nu este perfect, a spus dr. Caliendo. “Vom avea rezultate fals pozitive și fals negative, dar vom minimiza numărul de rezultate incorecte dacă vom folosi un test IgG sau un test total de anticorpi la trei-patru săptămâni după apariția simptomelor. Cercetarea echipei a mai arătat că testările pentru alți anticorpi, cum ar fi IgA au o specificitate foarte redusă și nu sunt potrivite pentru utilizare, oferind rezultate fals-pozitive.
Testarea pentru anticorpi ar putea fi utilă în două cazuri. Primul este cazul în care pacientul se prezintă cu simptome clare: tuse, febră, pneumonie, dar testele RT-PCR sunt negative. Este posibil ca virusul să nu se mai găsească în nas, ci să fi migrat la plămâni, iar un test serologic ar putea fi atunci util, mai ales dacă au trecut 3-4 săptămâni de la expunere, a afirmat dr. Caliendo. Celălalt scenariu este când un copil se prezintă cu semne de simdrom inflamator multisistemic.