Se spune că învăţământul de calitate se află la intersecţia dintre o bază largă teoretică şi o riguroasă pregătire practică. Nicăieri nu este acest lucru mai adevărat decât în medicină, unde cărţile şi cursurile nu pot suplini contactul cu pacientul. În chirurgie, studentul sau tânărul rezident trebuie, în plus, să îşi dezvolte un grad deosebit de dexteritate pentru a realiza cu succes numeroase procedee invazive. Ocaziile de a deprinde aceste gesturi esenţiale sunt însă puţine, iar tinerii intră adeseori slab pregătiţi din punct de vedere practic în rezidenţiat. Societatea Studenţească de Chirurgie din România (SSCR) reprezintă un mediu propice în care studenţii pot efectua primii paşi în chirurgie fără a îşi asuma riscul de a leza iremediabil un pacient. De la înfiinţarea sa, în 2003, SSCR a avut drept obiectiv principal sprijinirea studenţilor pasionaţi de chirurgie şi facilitarea accesului lor la acest domeniu. În cei şase ani de activitate, societatea a avut peste 40 de membri activi, 200 de membri pasivi şi şi-a legat numele de cel al unor importante personalităţi ale chirurgiei româneşti. În acest moment există cinci filiale SSCR în principalele universităţi de medicină din ţară, unde se organizează, lunar, numeroase evenimente ce au scopul de a creşte calitatea educaţiei studenţeşti.
Cele mai cunoscute activităţi SSCR sunt de departe cursurile practice (workshops) organizate de societate, cel mai important fiind intitulat Basic Surgical Skills (BSS). El reprezintă paşaportul către cursuri mai avansate, şi este destinat studenţilor ce au trecut de primii doi ani de medicină. Timp de şase zile, cursanţii au oportunitatea de a învăţa realizarea corectă a nodurilor şi a suturilor chirurgicale, aplicând apoi noţiunile de bază în realizarea unor anastomoze intestinale şi vasculare. Se lucrează exclusiv pe material biologic, pus la dispoziţie de către organizatori. Din decembrie 2007 există un curs BSS abreviat, dedicat studenţilor din anii preclinici şi intitulat Knots and Sutures, care are scopul de a-i încuraja să-şi descopere pasiunea şi aptitudinile pentru chirurgie încă din primii ani de studiu. Pentru a putea implica studenţii din toată ţara în activităţile sale, SSCR organizează, în luna august a fiecărui an, patru cursuri numite Surgery Summer Camp (SSC). Acestea au loc în cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa şi reprezintă nu numai o ocazie de a învăţa tehnici chirurgicale, ci şi de a cunoaşte colegi din toată ţara. În august 2009, SSCR şi-a extins graniţele prin organizarea unui curs SSC cu 20 de participanţi din toată Europa, punând astfel bazele unor colaborări importante cu universităţi din afara ţării.
Un proiect similar este şi Trauma Camp, desfăşurat la Padina (jud. Prahova) pe parcursul unei săptămâni din timpul vacanţei de vară. Cursul facilitează deprinderea unor noţiuni esenţiale de Basic Life Support şi de acordare a primului ajutor în condiţii montane.
După ce studentul a exersat primele tehnici chirurgicale în cadrul BSS sau SSC, el poate să participe la numeroase cursuri pentru avansaţi, ce realizează o trecere de la chirurgia generală spre celelalte specialităţi chirurgicale, şi îi oferă studentului o şansă de a-şi evalua abilităţile şi afinităţile pentru acele domenii, uneori inaccesibile prin intermediul cursurilor de la facultate. Este vorba despre următoarele workshop-uri:
• Basic Plastics – realizarea principalelor tipuri de lambouri, managementul corect al arsurilor şi a traumatismelor, noţiuni elementare de chirurgie estetică
• Basic Microsurgery – petrecerea a 20 de ore în faţa microscopului pentru a realiza suturi microvasculare şi nervoase, la şobolan, şi trabeculectomii şi extracţii extracapsulare de cristalin, pe ochiul de porc
• Advanced Vascular Surgery Skills – deprinderea principalelor tipuri de anastomoze vasculare pe artere, vene şi proteze DACRON şi realizarea unui bypass aorto-coronarian cu venă safenă internă
• Basic Laparoscopic Skills
• Anaesthesia and Intensive Care Skills – intrarea în contact cu noţiuni esenţiale de ATI, şi realizarea de intubaţii, montări de cateter venos central, puncţii lombare şi blocuri de nerv periferic, la manechin şi la cadavru
Nici componenta teoretică a educaţiei unui viitor chirurg nu este neglijată. SSCR organizează lunar Sesiuni de Comunicări Ştiinţifice, în cadrul cărora studenţii își pot prezenta lucrări originale. Fiecare sesiune are drept invitat de onoare un medic chirurg cu realizări deosebite în cercetare. Sesiunile SSCR reprezintă un mediu interactiv, punând studenţii la curent cu noutăţile din domeniul chirurgiei şi deschizân-du-le simultan interesul către activitatea de cercetare.
Pentru a creşte standardul calitativ al prezentărilor teoretice din cadrul SSCR a fost iniţiat, în aprilie 2009, primul curs de Public Speaking, la care studenţii au putut învăţa metode dinamice şi atractive de a capta şi a menţine atenția audioriului lor.
O altă metodă de-a încuraja pregătirea continuă a tinerilor medicinişti este participarea liberă la congrese cu temă chirurgicală, oferită celor mai activi membri din cadrul SSCR. Studenţii implicaţi în SSCR prezintă, de asemenea, lucrări la principalele congrese studenţeşti, naţionale şi internaţionale obţinând numeroase premii şi menţiuni. Totodată este încurajată şi parcurgerea temeinică a materiei pentru rezidenţiat prin participarea la Simulări de Rezidenţiat săptămânale. Nu în ultimul rând, SSCR reprezintă un mediu competitiv şi dinamic în care studentul ce face pasul de la stadiul de cursant la cel de voluntar, poate să-şi dezvolte abilităţile de organizare, comunicare şi de lucru în echipă. Aceste soft skills sunt din ce în ce mai căutate în medicină. Din acest motiv, SSCR a organizat, în august 2009, prima ediţie a National Training Seminar, la care studenţii au putut învăţa elemente importante de management al proiectelor. Vă invităm să aflaţi mai multe despre organizaţia noastră vizitând site-ul www.sscr.ro şi implicându-vă în oricare dintre proiectele noastre!
Andra Negroiu, coordonator Departament Științific