Primul test pentru citomegalovirus (CMV) care poate fi utilizat la pacienții ce au primit transplant de celule stem hematopoietice a fost aprobat de Administrația Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente (FDA), se arată într-un comunicat de presă al companiei farmaceutice Roche.
Testul monitorizează tratamentul împotriva infecției cu CMV pentru toți pacienții cu transplant și îndeplinește standardele internaționale ale OMS (Organizației Mondiale a Sănătății), astfel încât laboratoarele din întreaga lume să obțină rezultate comparabile atunci când testează pentru prezența CMV.
“Infecția cu citomegalovirus este cea mai importantă infecție virală la pacienții cu transplant de celule stem hematopoietice. Datorită acestei noi aprobări din partea FDA, medicii din domeniul transplantului de celule stem hematopoietice și pacienții, vor avea un ajutor în lupta contra CMV”, a spus Uwe Oberlaender, șeful Roche Molecular Diagnostics.
Infecția virală cu CMV este cea mai frecventă și mai importantă infecție la pacienții cu transplant. Virusul se poate transmite de la donatorii de organe, ducând, într-o primă etapă, la infecția cu CMV ce se dezvoltă mai departe în boala produsă de CMV. La pacienții ce primesc transplant și care au avut infecție CMV în trecut, se poate produce reactivarea virusului. La pacienții ce primesc transplant hematopoietic, CMV poate cauza leziuni majore ce pot pune viața în pericol activând la nivelul mai multor organe, inclusiv plămâni, ficat, rinichi, tract gastrointestinal și ochi. O proporție de 50 – 80% de persoane din populația Statelor Unite sunt infectate cu CMV. Persoanele sănătoase au, de obicei, puține simptome la infecția inițială, iar după infecție virusul rămâne în organism într-un stadiu latent pe tot parcursul vieții. Dacă persoana devine imunosupresată, așa cum se întâmplă în cazul transplantului, virusul se poate reactiva și poate cauza o boală simptomatică.