Transplantul hepatic 
sub redacția Irinel Popescu

0

“Transplantul hepatic” este prima monografie dedicată acestui subiect apărută în literatura medicală românească, care transferă la nivel editorial experiența de pionierat și realizările din ultimii 15 ani ale prof. univ dr. Irinel Popescu, șeful Centrului de chirurgie generală și transplant hepatic “Dan Setlacec”, realizatorul primului transplant hepatic din țara noastră și creatorul programului național de transplant. >>>

Aventura transplantului hepatic în România a început acum mai bine de 15 ani, cu determinarea, perseverența și efortul prof. Irinel Popescu, care a reușit, în ciuda tuturor dificultăților, să materializeze un vis pe care puțini îl vedeau posibil în România. De la vis la un program coerent, pus la punct în detaliu, cu două echipe care pot realiza transplantul și cu o rețea creionată la nivel național, a fost un drum anevoios, dar cu atât mai special și important de reliefat.

Profesorul Irinel Popescu prezintă exhaustiv în volumul “Transplantul hepatic” valoroasa experiență pe care a acumulat-o în ultimii cinsprezece ani în acest domeniu aflat în permanență la granița cu viitorul, începând cu stagiile de pregătire în Germania și la New York, continuând cu munca de pionierat făcută în România, atât pentru crearea și implementarea legislației pentru transplant, cât și pentru crearea echipelor de specialiști și asigurarea tuturor aspectelor logistice.

Programul de transplant hepatic din România se prezintă astăzi ca unul dintre cele mai valoroase din Europa, cu peste 300 de transplanturi realizate și cu rezultate similare, în termeni de supraviețuire, cu cele ale celor mai performante centre europene.

Volumul este semnat, sub redacția prof. Irinel Popescu, de specialiști din domeniile anestezie – terapie intensivă, chirurgie, gastroenterologie, hepatologie, imunologie, medicină internă, radiologie și imagistică medicală, morfopatologie, pediatrie, laborator, cardiologie, ceea ce reflectă, încă o dată, complexitatea acestei proceduri care transcede aproape toate specialitățile medicinei.

Monografia este structurată în trei părți: prima secțiune analizează evaluarea și monitorizarea pacienților cu indicație de transplant, precum și evoluția postoperatorie a pacienților transplantați. Capitolul central prezintă exhaustiv tehnica chirurgicală a transplantului. Sunt prezentate în detaliu transplantul de la donator în moarte cerebrală, transplantul living- related (de la donator în viață), transplantul pediatric, cu toate variantele care se practică: transplantul cu ficat întreg, transplantul cu ficat redus, transplantul cu ficat împărțit, transplantul “domino”, transplantul de ficat asociat cu cel al altor organe. Toate aceste variante au fost realizate de prof. Irinel Popescu și colectivul său de specialiști de la Fundeni, care a acumulat o experiență similară cu cele ale celor mai prestigioase centre de transplant din Europa.

De altfel, prefața volumului este scrisă de unul din marii prieteni ai programului de transplant din România, prof. Domenico Forti (Milano), cel care a sprijinit primii pași în transplantul hepatic făcuți la Fundeni și a apreciat și subliniat de multe ori atât rezultatele de nivel european, cât și amplul volum de activitate al colectivului coordonat de prof. Irinel Popescu.

Programul de transplant hepatic de la Fundeni se grefează pe experiența valoroasă în chirurgia hepatică pe care au acumulat-o de-a lungul timpului specialiștii de aici, unde au fost realizate peste 1500 de rezecții hepatice complexe, o experiență care este dintre cele mai importante chiar la nivel mondial. Pentru realizarea transplantului, valorificarea experienței câștigate în rezecțiile hepatice s-a corelat cu o îndelun­ga­tă activitate de cercetare experi­mentală. Specialiștii de la Fundeni, prof. Irinel Popescu și prof. Dan Tulbure, după stagii în străinătate în care au asimilat experiența internațională în transplantul hepatic, au realizat practic primul transplant de ficat în România în 1997. A fost primul pas, după care a urmat munca titanică cu inerția și dificultățile imense pentru punerea la punct a unui întreg program coerent de transplant.

Acum, această experiență deosebită este integrată într-un volum aparte, un instrument de lucru util pentru specialiști și o invitație, pentru chirurgi, la o aventură profesională provocatoare. Lucrarea, apărută în condiții grafice de excepție la Editura Academiei, este deosebit de importantă și utilă pentru medicii și specialiștii care sunt interesați de acest domeniu complex care reprezintă, până la urmă, nu numai o aventură profesională, dar și una umană.  <<<

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.