Tumorile pielii – carcinomul are cea mai mare incidență, melanomul e cel mai cunoscut

0

Dintre tumorile la nivelul pielii, deși carcinomul are cea mai mare incidență, cu mult peste cea a melanomului, acesta din urmă este mult mai cunoscut, a subliniat Dr. Mihaela Leventer, dermatolog, fondatoarea clinicii cu același nume, cu prilejul unui workshop pentru jurnaliștii specializați pe sănătate.

Astfel, un studiu de percepție făcut recent pe 1200 de persoane a arătat că 86% au auzit de cancerul de piele, dar 50% dintre aceștia nu știu că este de mai multe tipuri. Dintre persoanele intervievate, 25% au auzit de carcinom și doar 8,7% știu că se referă și la piele. Doar 3,6% dintre pacienți știu ce este carcinomul cutanat și îl consideră vindecabil.

Conform OMS, există 3 milioane de cazuri noi de carcinom cutanat pe an, iar unul din 3 cancere la nivel mondial se estimează că vizează pielea. În România, avem 45.000 de cazuri noi de carcinoame ale pielii și 3000 de melanoame maligne pe an, dar nu avem date exacte, sunt estimări.

În clinica Dr Leventer numărul cancerelor de piele s-a dublat în ultimii cinci ani, de la 249 în 2013, la 489 în 2017. În acest an, până în luna august, au fost înregistrate 109 melanoame, 230 de intervenții prin chirurgie Mohs – cu o estimare de peste 300 până la sfârșitul anului – și 460 de cancere.

Nu există cod de boală

Un aspect important de semnalat și de îmbunătățit ține de codificare, pentru că nu există cod de boală pentru carcinomul cutanat. Astfel, codul actual este “melanomul și alte tumori ale pielii”, ceea ce nu permite o evidențiere și o statistică detaliată, evidențiind separat carcinomul și cele două forme ale sale, cel bazocelular – mai des întâlnit – și cel spinocelular – mai rar, dar mai agresiv.

Technica Mohs

Medicii de la clinica Dr. Leventer au introdus în 2007 tehnica Mohs în rezecția carcinoamelor la nivelul pielii, principalele avantaje fiind economia de țesut sănătos și eliminarea mult mai precisă a tumorii. “Ca urmare a exciziei prin chirurgia clasică, 40% dintre pacienți fac recidive. Din 2007, am intervenit prin tehnica Mohs în peste 2000 de cazuri”, a punctat dr. Mihaela Leventer. Clinica este acreditată din Statele Unite, de câțiva ani, ca singurul centru de pregătire pentru Europa Centrală și de Est, un al doilea fiind acreditat la Eindhoven, în acest an.

Dr. Tiberiu Tebeică, care lucrează în cadrul clinicii, este singurul dermatopatolog din România – o supraspecializare pe cât de rară, pe atât de necesară, de vreme ce România se confruntă cu un număr din ce în ce mai mare de cazuri.

Biopsia trebuie acceptată ușor de pacient, a explicat Dr. Leventer, fiind parte din arsenalul de diagnostic al medicului dermatolog. “Există 2000 de diagnostice pe cinci feluri de aspecte clinice. Singurul lucru care dovedește că o leziune nu e benignă e aspectul obținut prin biopsie”, a punctat Dr. Mihaela Leventer.

În funcție de complexitatea operației pentru carcinomul cutanat, costurile pot depăși 4500 lei. De menționat că sunt pacienți care vin la această clinică din Statele Unite, unde costurile pentru o operație similară sunt de 100.000 de dolari, sau din Elveția, unde ajung la 10.000 de dolari.

Clinica Leventer operează câte un caz social pe lună. Pentru a ilustra tehnica Mohs, a fost aleasă o pacientă, mamă a doi copii, care avea un carcinom localizat la nivelul unui deget, o zonă în care economia de țesut este extem de importantă. Tumora a fost excizată, analizată la gheață de dermatopatolog în margini, 360 de grade, pentru a vedea dacă mai există vreun braț al tumorii. În această perioadă de așteptare a rezultatului de la analize pacienta a stat în așteptare, și numai după ce rezultatele au fost negative 360 de grade, s-a putut închide plaga. Prin faptul că analizează marginile de rezecție 360 de grade, probabilitatea ca să rămână tumoră neexcizată este extrem de mică, pe de altă parte, se poate face o mult mai mare economie de țesut sănătos.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.