Un medicament pentru diabet reduce riscul de spitalizare pentru insuficiență cardiacă (studiu)

0

Rezultatele iniţiale de eficacitate ale studiului EMPRISE (Siguranţa şi eficacitatea comparată a empagliflozin pe baza dovezilor din practica clinică) au indicat că empagliflozin (jardiance) a fost asociat cu o reducere procentuală de 44% a riscului de spitalizare pentru insuficienţă cardiacă în comparaţie cu inhibitorii DPP-4 utilizaţi în practica medicală curentă în Statele Unite ale Americii. Analiza datelor studiului clinic EMPRISE, desfășurat pe 35.000 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 în intervalul august 2014 – septembrie 2016, a fost prezentată la sesiunile ştiinţifice din 2018 ale Asociaţiei Americane de Cardiologie din Chicago, conform unui comunicat al companiei Boehringer-Ingelheim.

Aceste rezultate le susţin pe cele ale studiului clinic EMPA-REG OUTCOME®, care au indicat o reducere cu 35% a riscului relativ de spitalizare pentru insuficienţă cardiacă (un obiectiv secundar) la administrarea de empagliflozin, faţă de placebo, atunci când a fost adăugat la tratamentul standard al persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 şi boală cardiovasculară  instalată.

“Aceste prime rezultate ale studiului EMPRISE indică faptul că empagliflozin este asociat cu reducerea cazurilor de spitalizare pentru insuficienţă cardiacă, iar efectul este consecvent la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 cu şi fără istoric de boală cardiovasculară”, a declarat Prof. Elisabetta Patorno, Brigham and Women’s Hospital, lector universitar în Medicină la Harvard Medical School şi co-investigator al studiului. Ea a subliniat faptul că în Statele Unite sunt peste un milion de internări anuale pentru insuficiență cardiacă.

Studiul clinic, bazat pe dovezi din practica clinică, va oferi o imagine de ansamblu a utilizării empagliflozin în practica clinică curentă, pe aspecte precum eficacitatea, siguranţa şi utilizarea resurselor pentru îngrijire, precum şi costurile acestora, în comparaţie cu inhibitorii DPP-4 folosiţi în mod curent între 2014 şi 2019.

Studiul a fost iniţiat şi este condus de Departamentul de farmacoepidemiologie de la Brigham and Women’s Hospital şi de către Harvard Medical School, și face parte dintr-o colaborare academică între Brigham and Women’s Hospital şi Boehringer Ingelheim.

Până în momentul finalizării, studiul EMPRISE va analiza datele medicale a peste 200 000 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 de la doi furnizori de servicii medicale din SUA cât şi de la Medicare. Începând cu 2019, studii suplimentare EMPRISE ce vor include Asia şi Europa vor veni cu date noi, conferind o perspectivă internaţională asupra folosirii medicamentului în practica medicală curentă.

Alte două studii de fază trei, inițiate de compania producătoare, evaluează efectul empagliflozin asupra capacităţii fizice şi asupra simptomelor de insuficienţă cardiacă la persoanele cu insuficienţă cardiacă cronică, cu sau fără diabet zaharat de tip 2.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.