Under Cover

0

Ideea trimiterii în teren a pacienților sub acoperire a animat rețelele, a înfierbântat nodurile și riscă să sape la rădăcina fragilei construcții care este încrederea dintre pacienți și medici, atât cât a mai rămas după nenumăratele încercări la care a fost supusă ante- și postrevoluționar.

Ce construim toată ziua se dărâmă, iată, cu o singură lovitură bine plasată la temelie.

Dar poți să scoți metehnele cu forcepsul? Din cap, din conștiință, după ani de practică, deopotrivă de la medici și de la pacienți? Oameni suntem, sub acoperirea de pacient sau de medic sau de orice altceva, și “elementul uman” – ca să îmi amintesc de un limbaj de lemn – se schimbă cel mai greu.

Există o legendă urbană care povestește de chestionarele de satisfacție pentru pacienți. Or fi pe undeva, dar eu încă nu le-am văzut. Dacă le-am face, și mai ales dacă le-am face pe bune, poate ar fi de vreun ajutor.

Poate s-a vrut o măsură populară, demonstrativă – iată, ne facem că lucrăm în slujba pacienților! Mai venim și cu argumente europene, să scoatem castanele fierbinți cu mâna altuia, mai îndepărtată, că poate nu-și dă seama că se arde.

Până când politicul nu va face un pas înapoi în instituții, dar mai ales în noi înșine, această mentalitate de a arăta, cu mult mai mult decât de a face, nu are șanse să dispară.

Dacă tot s-au descoperit medici care practicau “sub acoperire”, de ce să nu avem și “pacienți sub acoperire”?!

Mă întreb ce-om mai face când vom fi cu toții sub acoperire, sau mai bine zis sub diverse acoperiri?! Unii dintre noi am trăit acele vremuri, și nu cred că vrem să le mai trăim. “Divide et impera” a fost și e cea mai populară regulă de leadership. Oricât m‑ar contrazice unii, se aplică foarte mult în practică, și cu succes maxim, chit că tot organismul se umple de efecte secundare.

Un tratament e un reglaj fin, aplicat atât cât poate organismul să suporte, ba poate chiar blând, ca să se poată vindeca, ca să poată însănătoși. E aplicat după anamneză, după consultarea altor cazuri, a materialelor științifice, se pregătește și se verifică în ani de experiență.

Ori noi ne jucăm parcă de-a doctorul, de fiecare dată, ca pentru prima dată! 

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.