Vaccin care tratează și previne apariția cancerului cerebral

0

Oamenii de știință studiază un nou mod de a tranforma celulele canceroase în agenți puternici anti-cancer, potrivit sciencedaily.com.

Echipa condusă de prof. Khalid Shah de la Brigham and Women’s Hospital a dezvoltat o nouă terapie celulară pentru a elimina tumorile și a induce imunitate pe termen lung, învățând sistemul imunitar să prevină reapariția cancerului. Cercetătorii au testat vaccinul cu dublă acțiune împotriva cancerului pe glioblastom la șoareci, o variantă avansată și mortală de cancer cerebral, iar rezultatele sunt promițătoare. Rezultatele cercetării au fost publicate în Science Translational Medicine.

”Echipa noastră a urmărit o idee simplă: de a transforma celulele canceroase în antidoturi pentru cancer și vaccinuri”, a explicat prof. Khalid Shah, director la Centrul pentru Celule Stem și Imunoterapie Translațională, adjunct pe probleme de cercetare la Departementul de Neurochirurgie de la Brigham și profesor la Harvard Medical School și Harvard Stem Cell Institute. ”Utilizând ingineria genetică, reprogramăm celulele canceroase pentru a dezvolta un tratament care omoară celulele tumorale și stimulează sistemul imunitar să distrugă tumorile primare și să prevină cancerul”, a explicat acesta.

Dezvoltarea vaccinurilor pentru cancer reprezintă o zonă activă de cercetare pentru multe laboratoare, dar abordarea acestei echipe este distincte. În loc să utilizeze celule tumorale inactivate, cercetătorii reprogramează celule vii care au o caracteristică specială. Celulele tumorale vii călătoresc distanțe mari în creier pentru a se întâlni cu alte celule tumorale. Valorificând această proprietate, echipa prof. Shah a transformat celulele tumorale vii prin instrumentul de editare gentică  CRISPR-Cas9 și le-a reprogramat pentru a elibera un agent de ucidere a celulelor tumorale. În plus, aceste celule modificate au fost progamate pentru a exprima factori care sunt ușor de identificat și de memorat pentru sistemul imunitar, pregătindu-l pe acesta pentru un răspuns pe termen lung.

Echipa și-a testat celulele modificate genetic pe mai multe categorii de șoareci care prezentau celule asemănătoare cu cele ale oamenilor la nivelul măduvei osoase, ficatului și glandei timus, imitând sistmul imun uman.

Terapia s-a dovedit a fi sigură, aplicabilă și eficientă la nivelul modelelor de testare, sugerând o cale către obținerea unui tratament viabil.

”Scopul nostru este să avem o abordare inovativă, dar care poate fi pusă în practică la nivelul pacienților, astfel încât să obținem un vaccin terapeutic capabil să anihileze cancerul, cu un impact durabil în medicină”, a explicat prof. Shah.

Echipa menționează și că această strategie terapeutică poate fi utilizată pe o gamă mai largă de tumori solide, dar și că sunt necesare și alte studii pentru a clarifica mai departe aplicabilitatea sa.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.