Vlad Braşoveanu: Transplantul de la donator viu creşte şansa pacienţilor pentru a beneficia de operaţie

0

Dr. Vlad Braşoveanu a început să lucreze cu prof. Irinel Popescu din 1996, fiind unul dintre  primii săi elevi. “Întors din Statele Unite ale Americii, prof. Irinel Popescu a început să pună pe picioare programul de transplant hepatic şi a avut nevoie de oameni tineri, cu putere de muncă, oameni perseverenţi, de caracter”, rememorează dr. Braşoveanu.

16

În toamna anului trecut dr. Braşoveanu a făcut o specializare în transplantul de ficat de la donator viu la clinica Assan Medical Center din Coreea de Sud, condusă de prof. Sung Gyu-Lee. Transplantul de ficat de la donator viu  reduce timpul petrecut pe listele de aşteptare al bolnavilor cu boli hepatice terminale. În clinica prof. Sung Gyu-Lee se fac anual 700 de transplanturi, dintre care 300 de la donatori vii, iar experienţa clinicii din ultimii zece ani însumează peste 1 000 de pacienţi transplantaţi prin această metodă, care a început să fie implementată şi la Fundeni.

“Folosind experienţa asiatică am reuşit în ultimul timp creşterea numărului de transplanturi de la donatori vii, astfel încât numai în ianuarie şi februarie 2010 avem deja cinci pacienţi transplantaţi prin această metodă, pacienţi a căror evoluţie postoperatorie este foarte bună. Dacă actualmente în clinica noastră, condusă de prof. Irinel Popescu, există un raport net în favoarea transplantului hepatic de la cadavru, respectiv 1:5 (adică un pacient cu transplant de la donator viu la cinci pacienţi cu transplant hepatic de la cadavru – n. red.), sperăm ca în viitorul cât mai apropiat să ajungem la un raport de 1:1”, spune dr. Braşoveanu. (D.B.) <<<

About Author

Medica Academica

Comments are closed.