“Pacientul – centrul sistemului de sănătate” nu e numai un slogan vânturat de autorități, justificare pentru reformele și para-reformele care ne-au avut ca subiecți, pacienți și medici deopotrivă, în toți anii postrevoluționari. Sunt și cuvinte care ar trebui să aibă acoperirea reală de sens, pentru că pacientul chiar ar trebui să fie în centrul sistemului. Pentru că plătește! Iar dacă nu plătește, până la urmă nu e vina lui – fie nu are bani deloc, și atunci nu e normal ca societatea să renunțe la el numai pentru că e defavorizat, fie are bani, dar sunt la negru – sistemul fiscal nu îl dibuie și atunci ceilalți plătesc, ca proștii, și pentru el.
Când mai aud și că “dă statul” bani pentru unul sau altul dintre programe, pentru creșteri sau alte beneficii, mă umflă râsul. Păi sunt tot banii noștri, statul nu “dă” bani pentru nimic! Însă pare că “inimile caritabile” ar fi unul sau altul dintre miniștri sau premieri, care dau bani de buni la suflet sau de buni organizatori ce sunt. Iar populația cade în plasa unei manipulări ieftine de genul “să se dea de la bugetul de stat”.
Am avut onoarea să moderez un eveniment desfășurat la Palatul Cotroceni și numit chiar așa: “Pacientul – centrul sistemului de sănătate”. A fost, din punctul meu de vedere, un eveniment deosebit, care trebuie evidențiat ca atare. A fost primul eveniment la care primii au vorbit pacienții. Și abia după ei au vorbit autoritățile. În cei aproape zece ani de când scriu pe domeniul sănătății am participat la zeci de evenimente. Întotdeauna, reprezentanții pacienților vorbeau ultimii, în fața sălilor goale, mult după ce autoritățile plecaseră. Cred că este normal ca pacienții să vorbească primii. Cred că este un mic pas către normalitate, atât de necesară și atât de departe, încă!
Evenimentul a fost găzduit de Palatul Cotroceni și a fost onorat de prezența Președintelui României, Excelența sa, Domnul Klaus Iohannis. Da, pacientul român merită ce e mai bun. Merită eficiență, merită demnitate, merită să fie tratat corect și egal. Iar medicii noștri, la fel – merită să fie tratați corect, să fie recompensați corect, să fie respectați. Și cred că lucrurile să îndreaptă către normal, deși ne mișcăm cu viteza cea mai mică posibil, iar inerția e mare. Însă vocea pacienților începe să se audă din ce în ce mai tare! Iar cel mai tare “sună” la Casă, când trebuie să deconteze zeci de milioane de euro pe tratamentele făcute de români în străinătate.